Romania organizeaza un forum economic cu tarile din Golf

Luni, 07 Martie 2011, ora 22:39
2148 citiri
Romania organizeaza un forum economic cu tarile din Golf

Bucurestiul gazduieste marti, timp de trei zile, un forum economic cu statele din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) centrat pe "oportunitati de afaceri in Europa Centrala si de Sud-Est", o premiera in aceasta regiune a Europei, care are loc in plin tumult social in lumea araba, potrivit Newsin.

CCG este o uniune politica si economica a sase state arabe din Golful Persic, ce are cu precadere obiective economice si sociale. Creat la 25 mai 1981, din CCG fac parte Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.

Iranul si Irakul, desi au iesire la Golf, nu fac parte din organizatie, fiind excluse, iar Yemenul isi negociaza aderarea.

Toate aceste state, mai putin Emiratele si Qatarul, s-au confruntat intr-o masura mai mica sau mai mare in ultima perioada cu miscari protestatare, caracteristice lumii arabe de la inceputul acestui an.

Analistii sunt de parere ca transformarile care au loc in prezent in lumea araba ar putea determina o reasezare si o reorientare a investitiilor si mediului de afaceri, cu atat mai mult cu cat unele dintre aceste tari sunt actori-cheie pe piata petrolului.

Forumul Economic "CCG - Romania - Bucuresti: Oportunitati de afaceri in Europa Centrala si de Sud-Est" este organizat in perioada 8 -10 martie 2011, la Bucuresti, de catre Ministerul Afacerilor Externe in colaborare cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, cu Secretariatul General al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) si in parteneriat cu Forum Invest Bucuresti si Federatia Camerelor de Comert ale CCG, sub inaltul patronaj al Presedintiei Romaniei.

Aceasta este prima manifestare economica de anvergura in Europa Centrala si de Sud - Est si are drept scop evidentierea oportunitatilor de colaborare in domeniul economic, investitional, de afaceri si comert intre statele participante.

Initiativa ii apartine secretarului general al Consiliului de Cooperare al Golfului, Abdulrahman H. Al-Attiyah.

La eveniment au fost invitati sa participe ministrii economiei, industriilor si comertului din statele CCG, reprezentanti ai altor ministere interesate, conducerea principalelor banci, a camerelor de comert nationale, reprezentanti din mediul bancar-financiar, investitional, de afaceri si ai mediului academic.

Partea romana va fi reprezentata de ministerele economice, Banca Nationala a Romaniei, Consiliul National al IMM-urilor, Asociatia Nationala a Exportatorilor si importatorilor din Romania (ANEIR), alte agentii si uniuni profesionale.

In ianuarie, presedintele Traian Basescu spunea ca Romania este interesata de accesarea resurselor naturale din Orientul Mijlociu, dorindu-si continuarea cooperarii economice, energetice si comerciale, dar aratand in acelasi timp ca tara noastra ramane preocupata de securitatea in regiune.

Forumul de la Bucuresti va fi concentrat pe cinci paneluri, corespunzatoare domeniilor propuse spre colaborare, respectiv: I. energie, resurse naturale: petrol si gaze naturale; II. infrastructura, constructii, piata imobiliara; III. turism; IV. promovarea de investitii, comert si IT & C; V. agricultura.

Discutiile se vor concentra pe proiectele din aceste domenii de interes deosebit pentru economia nationala. Deschiderea oficiala va avea loc in dupa amiaza zilei de 8 martie, iar sesiunea plenara si grupurile de lucru se vor desfasura la data de 9 martie.

Ziua de 10 martie este dedicata discutiilor de afaceri "one to one".

Forumul Economic CCG de la Bucuresti reprezinta prima etapa a unor actiuni de anvergura in planul colaborarii economice intre reprezentantii statelor participante, urmand ca in perioada urmatoare (sfarsitul anului sau in prima parte a anului viitor) sa se organizeze o noua editie intr-unul din statele membre CCG, precizeaza Ministerul de Externe.

Caracterul de continuitate al acestor actiuni are in vedere crearea premiselor necesare evaluarii permanente a stadiului de realizare a proiectelor convenite intre parti, dar si identificarea altor oportunitati de cooperare, explica MAE. 

#forum economic, #lumea araba, #criza, #oportunitati de afaceri, #traian basescu , #stiri Traian Basescu