Romania - moderata in frauda europeana, Grecia campioana

Luni, 10 Aprilie 2006, ora 05:53
851 citiri

Siim Kallas, Comisarul European pentru Afaceri Administrative, Audit si Lupta contra Fraudei si in acelasi timp Vice - Presedintele Comisiei Europene s-a intalnit in perioada 6-7 aprilie 2006 cu Presedintele Romaniei Traian Basescu, Primul-Ministru Calin Popescu Tariceanu, Ministrul Administratiei Publice si Afacerilor Interne Vasile Blaga.In urma acestor intruniri, Siim Kallas a declarat ca deciziile luate pana acum de oficialii romani privind prevenirea coruptiei "nu au fost rele deloc", admitand ca progrese exista, insa eforturile trebuie mentinute la cote inalte si in continuare.

Lupta de prevenire a fraudelor presupune gasirea unor oameni capabili, care sa stie sa lucreze cu banii. Pana acum, Romania a inregistrat un progres in gasirea si pregatirea acestor oameni in vederea punerii in pozitiile create la Bruxelles pentru acestia, insa mai este enorm de muncit la acest capitol.

OLAF (Oficiul European de Lupta Antifrauda), a mai subliniat Vice-Presedintele Comisiei Europene, citat de ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro, este satisfacut de cooperarea cu institutiile din Romania. Din totalul de 100 suspiciuni de frauda din banii europeni, 11 sunt in curs de investigare si 36 sunt inca in urmarire, cele mai multe cazuri de frauda implicand fondurile PHARE. Siim Kallas a mai adaugat ca sumele implicate in fraude in Romania nu sunt remarcabile, cea mai mare suma, de ordinul a cateva sute de milioane de euro, a fost inregistrata in Grecia, privind reconstructia unui aeroport.

Alte lucruri care au mai ramas de facut pentru prevenirea fraudelor in vederea pregatirii pentru aderare sunt: gasirea in continuare a oamenilor suficient de capabili pentru a ocupa posturile de la Bruxelles, verificarea si imbunatatirea legislatiei, care pentru moment sunt relativ rigide si garantarea vizibilitatii factorilor decizionali si verificarea intereselor pe care acestia o au in tara si a nivelului veniturilor lor. Avand in vedere si alte tari aflate in curs de pre-aderare, oficialul a declarat ca situatiile sunt asemanatoare "Nu am motive sa spun ca lucrurile sunt mai rele in Romania, dar nici mai bune".

Smart Financial