Romania ingrijorata de emigrarea fortei de munca

Vineri, 09 Februarie 2007, ora 05:15
1962 citiri

Perspectiva cresterii deficitului de forta de munca pe piata interna a muncii, din cauza emigrarii mai multor romani dupa integrarea tarii in Uniunea Europeana constituie o problema mai ales pentru lumea oamenilor de afaceri din Romania.

Un sondaj de opinie al Fundatiei "O Societate Deschisa" prevede ca circa un milion si jumatate de romani vor cauta de lucru in afara tarii, acum ca Romania s-a integrat in "familia europeana". Deja, in afara statului roman muncesc circa doua milioane de romani, iar specialistii estimeaza ca in cazul emigrarii in masa vor exista consecinte pe piata interna a muncii.

Comentand aceasta anticipare, ministrul muncii, Gheorghe Barbu, s-a manifestat relaxat, spunand urmatoarele: "E drum lung de la intentie la fapta. Cei care intentioneaza sa plece au nevoie de acomodari, un loc de munca si bani pentru cheltuielile de deplasare. Nu cred ca mai mult de 300.000 romani vor cauta locuri de munca in afara tarii, in urmatorii 3-4 ani".

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a admis, insa, ca situatia e dificila, dar mentioneaza ca solutia ar fi "importul" de muncitori din tari care nu sunt membre ale UE, precum R. Moldova, Ucraina si China.
In cursul recentei vizite in Moldova, presedintele Basescu a declarat ca tara sa are nevoie de circa 200.000 muncitori, un gol care, insa, ar putea fi acoperit de moldoveni.

Deficit de forta de munca calificata

Chiar si azi e destul de dificil sa se gaseasca in Romania muncitori calificati in constructii, ansamblari, industria textilelor si vanzari, in timp ce din ce in ce mai multi medici si asistente medicale pleaca peste hotare, in cautarea unui loc de munca mai bine remunerat, dupa finalizarea studiilor.

Deficitul de forta de munca este observat si in ceea ce priveste mecanicii, specialistii in noile tehnologii si manageri de firme, iar in domeniul bancar de multe ori sunt angajati studenti fara experienta anterioara in sistemul bancar.

In domeniul constructiilor Romania e "invincibila", intrucat muncitorii specializati au plecat deja in afara tarii, iar noua generatie nu arata mare interes pentru constructii. La asta contribuie si faptul ca desi au crescut salariile comparativ cu perioada trecuta, totusi ele sunt la nivel redus comparativ cu alte tari europene. Salariul unui muncitor in domeniul constructiilor este de 250 euro si urmeaza sa creasca la 500 euro in decurs de doi ani. In afara Romaniei, un roman este rasplatit pentru aceiasi munca cu 700 pana la 1200 euro si in cazul ca au si ore suplimentare se ajunge la 1800 euro.

In afara de partea pecuniara, insa, chiar daca atractiva, multi declara ca nu sunt dispusi sa munceasca in afara tarii si sa-si lase in urma familiile.

Alexandros Ignatiadis, om de afaceri grec ce isi desfasoara activitatea in Bucuresti, resimte si el amplitudinea problemei, care, dupa cum spune, e legata de reticenta noii generatii de a urma o meserie. "Ca si in Grecia, tinerii prefera sa lucreze ca barmani. E mai cool", spune Ignatiadis.

Petros Giannos, presedintele Uniunii Oamenilor de Afaceri Greci in Romania, mentioneaza ca, pe de o parte, e mai greu sa se gaseasca muncitori calificati in industrie si mai putin in domeniul marketingului, dar, pe de alta parte, exista deficit si de cadre de conducere cu studii superioare, de manageri. Giannos prevede ca pe viitor va exista un 'import' de manageri din statele membre ale UE sau o reintoarcere in tara a romanilor care au cautat altadata o soarta mai buna in alte tari.

Chiar si bancherii gasesc cu greu personal cu experienta si de multe ori sunt nevoiti sa cheltuiasca timp si bani pentru specializarea personalului necalificat pe care sunt nevoiti sa-l angajeze pentru acoperirea golurilor.

In ianuarie au plecat din tara 1659 romani

Pana in prezent, temerile mai multor tari din Occident privind un val in masa de emigranti romani nu s-au confirmat, imeidat dupa integrarea oficiala a Romaniei in "familia europeana" plecand din tara in prima luna a anului (ianuarie) 1659 de muncitori. Dintre acestia, potrivit celor declarate de Irina Persa, dirctoarea Departamentului Fortei de Munca din Ministerul Muncii din Romania, 1092 au plecat in Germania, 522 in Spania si 43 in Franta.

Dna Persa a mai spus ca Ministerul Muncii nu se asteapta la o emigratie in masa a fortei de munca in anul 2007, admitand insa ca exista probleme pe piata interna a muncii, care are un procent mic de personal calificat, salarii mici si lipsa de investitii in domeniul instruirii si specializarii personalului.

Totusi, oamenii de afaceri locali nu par prea doritori sa "importe" forta de munca. De la inceputul anului pana azi au fost depuse 400 cereri de eliberare de permise de munca, cei mai multi fiind cetateni din Turcia, China si R. Moldova. Doar cinci cetateni din tari membre ale UE au depus o cerere similara: doi din Bulgaria si alti trei din Cehia, Cipru si Polonia.

In ceea ce priveste eventualitatea repatrierii muncitorilor romani care de ani de zile muncesc pe in alte tari, persoectivele nu sunt atat de favorabile - pentru moment - pentru ca salariile continua sa fie semnificativ mult mai mici decat in restul tarilor UE.

Desigur, in afara de faptul ca procentul dezvoltarii economice in Romania s-a ridicat anul trecut la 8 la suta, sunt multi cei care sunt de acord ca decalajul intre aceasta tara din Balcani si "pilonul"
tarilor Uniunii ajunge la circa 20 de ani.

Sursa: Rador