Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania a pus ochii pe China

Romania a pus ochii pe China

Romania incearca sa recupereze un handicap mai vechi fata de China. Mai multe firme romanesti au semnat contracte de export in China, in valoare de 53 de milioane de dolari - o incercare de a reduce dezechilibrul comercial, in care China domina cu exporturile sale masive in Romania.Relatiile economice bilaterale, pe care presedintele Traian Basescu a incercat sa le imbunatateasca cu ocazia recentei sale vizite in China, sunt insa departe de a fi perfecte.

China a propus mai multe mari proiecte Romaniei, proiecte care par acum tot atatea frustrari, de vreme ce investitorii chinezi se plang ca ocupa doar locul 17 intre ceilalti investitori straini. Presedintele Camerei de Comert Romano-Chineze, Gabriel Ghilmegeanu, aminteste ca mari proiecte, cum ar fi refacerea soselei de centura a Bucurestiului, au fost tratate cu indiferenta de catre autoritatile romane, descurajand alte investitii chineze.

China este o tara care are o strategie foarte clara. Exista, cum se spune, niste antemergatori, niste firme care vin, care, daca au experienta pozitiva sau negativa, o transmit mai departe celorlalte firme din tara respectiva.

In ultima perioada investitorii chinezi s-au mai aratat interesati sa dea bani in refacerea infrastructurii navale pe Dunare, in fabrica Daewoo din Craiova, in deschiderea unei companii de telefonie fixa. Principalul obstacol insa pentru investitiile chineze mari ar fi birocratia si regimul vizelor, spune Liang Shu, director in cadrul Ministerului chinez de Comert Exterior.

Cetatenii chinezi veniti cu afaceri in Romania trebuie sa aiba lunar un profit de 500 de euro, in caz contrar fiind retrimisi in China. In Romania functioneaza, potrivit Agentiei pentru Investitii Straine, peste 8.100 de societati comerciale chineze, in special in industria lemnului si a confectiilor si in industria tutunului.

In curand, ministrul economiei, Codrut Seres, va face o vizita in China si pana la sfarsitul anului se va organiza si un comitet mixt, care sa restabileasca regulile comerciale intre Romania si China, inclusiv sa rezolve problema produselor chineze aduse ilegal in Romania, printr-un acord vamal.

China prefera tari precum Romania pentru investitii, in conditiile in care in UE taxele platite de producator sunt mai mari. In plus, prin pozitia geografica, Romania le permite investitorilor chinezi sa se miste mai usor pe alte piete, cum ar fi cea europeana.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 785 ori