Romania a inceput discutiile cu CE pentru obtinerea unui imprumut

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 13:33
1158 citiri
Romania a inceput discutiile cu CE pentru obtinerea unui imprumut

Romania a inceput discutiile cu Comisia Europeana pentru obtinerea unui imprumut, in conditiile in care incearca sa previna declansarea unei crize financiare, ca urmare a politicii bugetare relaxate si a incetinirii semnificative a cresterii economice.

Numerosi analisti au avertizat ca Romania va fi urmatorul stat, dupa Ungaria, Letonia, care va avea nevoie de ajutor financiar, in conditiile in care criza economica mondiala a condus la reducerea surselor de finantare, precizeaza Mediafax.

O delegatie a Uniunii Europene a sosit in aceasta saptamana la Bucuresti, in paralel cu misiunea Fondului Monetar International (FMI), iar discutiile referitoare la obtinerea unui ajutor din partea UE au devenit probabile, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca ar putea fi necesar un imprumut de 6-7 miliarde de euro.

"O delegatie de experti ai Comisiei se afla la Bucuresti. Vor discuta despre stabilitatea macroeconomica si, probabil, despre posibilitatea acordarii unui sprijin financiar Romaniei", a declarat pentru Reuters Nicolae Idu, seful delegatiei UE la Bucuresti.

El a spus ca presedintele Basescu a discutat (cu reprezentantii CE) posibilitatea obtinerii unui ajutor financiar de 6-7 miliarde de euro.

"Aceasta discutie a fost initiata", a precizat el.

Potrivit diplomatilor, autoritatile de la Bruxelles ar putea insista ca un eventual imprumut european sa faca parte dintr-un plan comun cu FMI, ca urmare a ingrijarorii legate de capacitatea Romaniei de a reduce cheltuielile bugetare.

Guvernul a fost insa reticent sa ceara sprijinul FMI, presedintele Basescu afirmand, in aceasta saptamana, ca s-ar putea opune, cel mai probabil de teama unor conditii prea stricte din partea Fondului, potrivit Reuters.

FMI a anuntat, pe de alta parte, ca acordarea unui imprumut Romaniei nu se afla pe agenda discutiilor din aceasta saptamana.

Guvernul se confrunta cu doua probleme, respectiv riscul ca politica bugetara prea relaxata sa duca la declansarea unei crize financiare si intrarea economiei in recesiune in lipsa lichiditatilor.

Diplomatii au avertizat, totodata, in privinta posibilelor nemultumiri sociale atrase de reducerea cheltuielilor bugetare, in conditiile unui somaj in crestere.

Pana in prezent, in Romania nu au avut loc proteste in masa, spre deosebire de Bulgaria, unde temerile de recesiune si nemultumirile fata de strategia guvernului au atins un nivel maxim la inceputul lunii ianuarie.

Sindicatele din Romania au avertizat insa ca vor declansa greve, in cazul inghetarii salariilor si reducerii cheltuielilor, masuri aplicate deja in Ungaria si Letonia.

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#ce, #discutii, #imprumut, #obtinere, #romania , #stiri Traian Basescu