Romania a avut un deficit comercial de 3,2 milioane dolari cu Republica Moldova

Marti, 19 Mai 2009, ora 09:29
1312 citiri
Romania a avut un deficit comercial de 3,2 milioane dolari cu Republica Moldova

Romania a inregistrat in primele trei luni ale acestui an un deficit comercial de 3,2 milioane dolari cu Republica Moldova, fata de un excedent de 70,3 milioane dolari in aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor publicate de Statistica moldoveneasca, precizeaza NewsIn.

Astfel, in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2009, Republica Moldova a exportat catre piata romaneasca bunuri in valoare de 57,3 milioane dolari, reprezentand numai 88,5% din exporturile efectuate in intervalul similar din 2008, si a facut importuri de 54,1 milioane dolari, cu 60% mai mici decat in perioada de comparatie.

Romania a fost destinatia principala a exporturilor moldovenesti, fiind urmata de Rusia, catre piata careia Republica Moldova a livrat produse de 52,9 milioane dolari, si de Italia - 29,3 milioane dolari.

Cele mai multe importuri ale statului vecin au fost facute din Kazahstan (165,7 milioane dolari), Ucraina (86,3 milioane dolari) si Romania.

In primele trei luni din 2009, exporturile totale ale Republicii Moldova s-au ridicat la 280 milioane dolari, in timp ce importurile au fost de 782 milioane dolari. Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi in perioada de referinta a fost de 35,8% fata de 32,7% in ianuarie-martie 2008.

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, la un post de televiziune, ca s-au facut "pasi inapoi" in relatiile cu Republica Moldova, chiar daca Romania ii este "cel mai mare" partener comercial.

Vineri, seful statului a explicat, la Piatra Neamt, ca autoritatile din Republica Moldova au conditionat acordul privind micul trafic de frontiera intre cele doua state de semnarea unui tratat de frontiera care, in opinia lui Basescu, ar veni sa consfinteasca Pactul Ribentropp-Molotov.

Basescu a subliniat ca Romania considera inutila semnarea unui tratat de frontiera "care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si al lui Molotov", explicand ca acest demers ar veni impotriva obligatiilor asumate de statul roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, #republica, #moldova, #deficit, #comercial, #dolari, #bani, #excedent , #stiri Traian Basescu