Reducerea de 15% va fi aplicata inclusiv pentru invalizi

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 09:56
2713 citiri
Reducerea de 15% va fi aplicata inclusiv pentru invalizi

Cuantumul lunar al drepturilor banesti va fi diminuat cu 15% de la 1 iunie inclusiv pentru invalizi, veterani si vaduve de razboi, precum si pentru fostii detinuti politici, deportati si sotul supravietuitor pensionar, care primesc un ajutor lunar din partea statului, precizeaza Mediafax.

Categoriile de drepturi banesti care vor fi diminuate de Guvern cu 15% de la 1 iunie, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International, au fost deja incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta.

Conform documentului, reducerea de 15% va fi aplicata drepturilor banesti acordate prin:

- Legea 49/1991 privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi

- Legea 49/1999 privind pensiile IOVR

- Decretul-Lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice incepand cu 1945

- OG 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate intre 1940 si 1945 din motive etnice

- Legea 309/2002 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950-1961

- Legea 341/2004 a recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din 1987.

Reducerea se va aplica si drepturilor banesti acordate prin Legea 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor pensionar, ca si pentru cele alocate prin Legea 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil si Legea 94/1992 privind Curtea de Conturi.

Aceeasi diminuare va fi aplicata prestatiilor de asistenta sociala acordate sub forma alocatiei familiale complementare, alocatiei de sustinere a familiei monoparentale si alocatiei pentru nou-nascuti acordate prin Legea 416/2001 privind venitul minim garantat.

In categoria prestatiilor de asistenta sociala indicate in proiectul de ordonanta de urgenta ca urmand sa fie reduse cu 15% sunt incluse insa si alocatia de stat pentru copii prevazuta in OU 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, alocatia de stat pentru copii acordata in baza Legii 61/1993, alocatia lunara de plasament din Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, indemnizatiile, ajutoarele si prestatiile sociale pentru persoanele cu handicap reglementate prin Legea 448/2006, indemnizatia pentru plata insotitorului adultului cu handicap vizual grav, ajutorul lunar rambursabil acordat persoanei careia i s-a recunoscut statutul de refugiat sau i s-a acordat protectia subsidiara.

"Cuantumurile acestor prestatii diminuate se rotunjesc la leu in favoarea beneficiarului", se arata in document.

Presedintele Traian Basescu a declarat insa, duminica, dupa discutiile cu liderii confederatiilor sindicale, ca ajutorul pentru persoane cu handicap si indemnizatia pentru copii "nu vor fi atinse", toate celelalte subventii fiind un subiect de "analiza, reducere sau anulare".

Indemnizatiile pentru pensionari membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica vor fi diminuate corespunzator, prin aplicarea noii valori a punctului de pensie, redusa de la de la 732,8 lei la 622,9 lei.

De la 1 iunie este diminuat cu 15% si cuantumul indemnizatiei de somaj, dar si drepturile banesti care se acorda lunar din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Sunt astfel diminuate si fondurile alocate persoanelor care se angajeaza in perioada de somaj, inclusiv prima de instalare alocata acestora pana in prezent in cazul schimbarii domiciliului.

Reducerea cu 15% va fi aplicata si in cazul platilor compensatorii acordate in baza legilor privind protectia sociala a personalului militar si civil in urma restructurarii si concedierilor din companiile de stat, inclusiv din sectorul feroviar, din unitatile Ministerului Apararii, din industria de aparare, din cadrul Romsilva.

Prevederile actuale care permit subventionarea pentru angajatori din bugetul asigurarilor pentru somaj a cheltuielilor cu forta de munca efectuate in cadrul unor programe care au ca scop ocuparea temporara a fortei de munca din randul somerilor, pentru executarea de lucrari si activitati de interes pentru comunitatile locale, vor fi abrogate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere pensii invalizi cuantum categorii , #stiri Traian Basescu