Reactii la absenta presedintelui Libanez de la Reuniunea Francofoniei

Joi, 28 Septembrie 2006, ora 11:02
998 citiri

Reuniunea la nivel inalt a francofoniei, care debuteaza astazi la Bucuresti, va marca un moment de solidaritate unanima cu poporul libanez, potrivit afirmatiilor presedintelui francez, Jacques Chirac. Aceasta solidaritate nu se adreseaza, insa, in egala masura si autoritatilor libaneze. Presedintele roman, Traian Basescu, a declarat ca nu l-a invitat pe presedintele Libanului, Emile Lahoud, la reuniunea francofoniei, din cauza suspiciunilor legate de moartea fostului premier libanez Rafik Hariri, asasinat la Beirut la 14 februrarie 2005.

In conferinta de presa comuna tinuta ieri, la Bucuresti, cu omologul sau roman, presedintele francez Jacques Chirac si-a exprimat speranta ca participantii la Reuniunea de varf vor sustine in unanimitate reconstructia Libanului, tara dur lovita in cursul razboiului dintre Israel si militiile siite Hezbollah. Presedintele francez a declarat ca decizia de a nu-l invita la reuniune pe seful statului libanez Emile Lahoud apartine presedintelui Traian Basescu si secretarului general al francofoniei, Abdou Diouf.

Acestia au luat o pozitie conforma cu deliberarea ONU, a adaugat Chirac. Precizarile vin la cateva zile dupa ce Libanul a anuntat ca nu va participa la Reuniunea Francofoniei, pentru ca invitatia a sosit pe numele premierului si nu a presedintelui tarii.

Intr-un comunicat dat aseara publicitatii, seful statului libanez a declarat ca declaratiile lui Jacques Chirac nu au nici o baza reala si a invocat, ca dovada, rapoartele comisiei ONU care ancheteaza moartea lui Rafik Hariri. Ancheta ONU nu a fost, insa, definitivata. Investigatiile se refera la mai multe asasinate comise inainte si dupa moartea lui Hariri, pentru ca anchetatorii au obtinut indicii care arata ca atentatele au avut legatura intre ele. Toate suspiciunile, dar si indiciile, se indreapta spre Siria.

Iar presedintele Lahoud este cunoscut pentru orientarea sa prosiriana. Legitimitatea sa ca presedinte este contestata in Occident, pe motiv ca a fost ales in urma unui scrutin incorect.

Asasinarea lui Hariri a dus la noi alegeri parlamentare, care au schimbat configuratia politica din legislativ, si la retragerea trupelor siriene din Liban.

Realitatea TV

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 28 Septembrie 2006

1. Protv.ro s-a relansat marti

Asta-i noul Protv.ro, lansat ieri (marti). Cum vi se pare? Eu n-am apucat sa ma uit. Nu pot da decat un 6 la impresia artistica (din 10, nu in sistemul de notare de la patinaj artistic). Pare o structura functionala, dar necreativa si uratica.

2. Tristi, nu si nervosi

Pina la gafa lui Carlos din minutul 43, Steaua n-a jucat rau in fata unui Lyon sosit in Ghencea cu intentia, materializata, de a confirma aprecierea de cea mai puternica formatie de pe continent. Corect, supusa unei presiuni constante, campioana noastra s-a vazut silita sa se apere inca din startul meciului. A facut-o insa departe de propria poarta, impiedicind ca dominarea teritoriala a echipei franceze sa se transforme in asediu.

3. Lansare : Nokia N95

N95 este cel mai mic telefon Nokia din gama N9x, cea mai avansata de la ora actuala din oferta constructorului finlandez de telefoane mobile. Cu dimensiuni de 99 x 53 x 21 mm si greutate de 120 g, N95 nu este un telefon tocmai mic, dar da clasa tuturor celorlalte modele cu functionalitati similare.