Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Punctul de pensie, 45% din salariul mediu, stagiul complet de cotizare 30 ani

Punctul de pensie, 45% din salariul mediu, stagiul complet de cotizare 30 ani

Senatorii din Comisia pentru munca propun ca valoarea punctului de pensie sa fie stabilit, anual, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si sa reprezinte cel putin 45 la suta din valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, potrivit Mediafax.

Membrii comisiei au adoptat, cu sase voturi "pentru" si trei "impotriva", un raport de admitere, cu amendamente, la cererea de reexaminare transmisa de presedintele Traian Basescu Parlamentului, privind Legea sistemului unitar de pensii publice.

Senatorii au eliminat din textul legii prevederea potrivit careia in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cadrele militare in activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

Membrii comisiei au adoptat, de asemenea, un amendament prin care se propune ca stagiul complet de cotizare sa ramana la 30 de ani, cum este in prezent, si nu de 35 de ani, cum se propunea prin Legea privind sistemul unitar de pensii publice.

De asemenea, stagiul minim de cotizare a fost redus la 10 ani in loc de 15 ani, cum se propunea prin actul normativ reexaminat.

Majoritatea membrilor din Comisia pentru munca au adoptat un amendament propus de senatorul PNL Minerva Boitan, care prevedea ca, potrivit legii, cuantumul pensiei anticipate se stabileste prin diminuarea cu 0,5 la suta pentru fiecare luna de anticipare, fata de 0,75 la suta cum stabilea actul normative reexaminat.

La sfarsitul dezbaterilor, membrii comisiei au discutat timp de mai multe zeci de minute in contradictoriu daca acesta comisie trebuie sa transmita plenului un raport de respingere cu amendamente sau un raport de admitere cu amendamente, in conditiile in care membrii comisiei nu au redus varsta de pensionare la femei la 63 de ani, asa cum a solicitat Presedintele in cerererea de reexaminare.

"In majoritate, senatorii din comisie nu au fost de acord cu cele stipulate de domnul presedinte si au venit cu alte amendamente asupra punctului 53, care s-au rasfrant si asupra Legii pensiilor in intreg", a aratat presedintele Comisiei pentru munca, Petru Basa (PDL).

Comisia a adoptat un amendament al PSD care stabileste varsta standard de pensionare de 64 de ani pentru barbati si de 60 de ani pentru femei.

Amendamentul grupului PSD a intrunit 6 voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si o abtinere. Imediat dupa votul privind acest amendament, ministrul Muncii, Ioan Botis, a parasit sala de sedinta. El a declarat ca nu este de acord cu amendamentul adoptat de senatori si ca a parasit sala deoarece, din punctul sau de vedere, membrii Comisiei nu trebuie sa discute si alte articole decat cele vizate in cererea de reexaminare. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1487 ori
Citeste mai multe desprepensie salariu mediu stagiu de cotizare