Privatizarile prin lichidare vor continua

Vineri, 13 Ianuarie 2006, ora 17:27
1029 citiri

Vicepresedintele AVAS, Laszlo Gyerko, a raspuns cererii presedintelui Traian Basescu, formulata in timpul ultimei sedinte de Guvern, si a subliniat ca Autoritatea va accelera procesul de privatizare, in special prin lichidarea firmelor cu probleme. Societatile comerciale aflate in portofoliul AVAS, si care nu mai atrag investitori vor intra in lichidare, a aratat Laszlo Gyerko.

A"Daca in 2005, a fost initiata procedura de lichidare pentru 98 de societati comerciale, pentru anul 2006, vom continua, in mod accelerat, procesul de trecere in proprietate privata, in special prin lichidare, a societatilor comerciale care se mai afla inca in portofoliul rezidual al Autoritatii. Se va ajunge astfel la o concordanta intre forma si fond, intrucat, desi numarul societatilor comerciale ramase poate parea mare, impactul lor economic este neglijabil" , a precizat Laszlo Gyerko.

Procesul de privatizare, din perspectiva AVAS, se afla, in acest moment, in faza sa finala. AVAS mai are un portofoliu rezidual de societati comerciale, aflate, in marea lor majoritate, intr-o situatie economico-financiara deosebit de dificila. Trecerea acestor societati lor in proprietate privata sunt delicate, sustin reprezentantii Autoritatii, intrucat aceste societati nu mai au o greutate economica reala, dar ridica in schimb probleme sociale cu impact major.

In acest caz, una dintre alternativele viabile la vanzarea pachetelor de actiuni este lichidarea, care presupune vanzarea activelor pe module functionale, care sa ramana in piata, ca actori economici platitori de taxe si impozite, capabili sa asigure ocuparea fortei de munca, precum si valorificarea resurselor existente in economie.

In prezent, AVAS are in lichidare judiciara 334 societati, 17 societati sunt in lichidare voluntara si alte 175 de societati sunt in proces de dizolvare. Despre aproximativ 21 de societati nu se cunosc datele referitoare la activitatea a circa 21 de societati.

Bloombiz.ro