Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prin monopolul asupra petrolului, Rusia se impune in Europa

Prin monopolul asupra petrolului, Rusia se impune in Europa

Presedintele Traian Basescu a apreciat marti ca, daca petrolul regiunii va continua sa fie transportat exclusiv prin Rusia, aceasta va avea un cuvant din ce in ce mai important de spus in ceea ce priveste politica Uniunii Europene.Seful statului a participat, in premiera, prin intermediul sistemului de videoconferinta, la lucrarile conferintei internationale cu tema 'Dezvoltare economica si securitate in regiunea Marii Negre', organizata, la Washington, de Centrul pentru Strategii si Studii Internationale si Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

In context, presedintele Basescu a subliniat ca spatiul economic si politic evolueaza in stransa interdependenta si 'este important sa amintim ca promovarea reformelor in intreaga regiune a Marii Negre este ingreunata de monopolul energetic al Rusiei in zona'.

'Acest fapt este cu atat mai ingrijorator, cu cat regresul liberalizarii si privatizarii colosilor energetici rusesti este evident (cazul Yukos este graitor in acest sens)', a spus presedintele Basescu.

Avand in vedere aceste dificultati, Traian Basescu a aratat ca SUA ar trebui sa includa strategia energetica eurasiatica in dialogul transatlantic.

De asemenea, presedintele Basescu a reiterat ca Romania cauta activ oportunitati de cooperare cu statele de la Marea Neagra in vederea realizarii unor proiecte economice care sa asigure o dezvoltare de durata a regiunii. In acest sens, Traian Basescu a afirmat ca Romania intentioneaza sa revitalizeze cooperarea regionala in cadrul Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra (OCEMN), sa promoveze comertul liber si sa faciliteze transporturile in regiune, avand in vedere ca de o importanta cruciala devine dezvoltarea unor rute alternative de transport al petrolului si gazelor dinspre bazinul Caspic, via regiunea Marii Negre, spre UE.

'Utilizarea la maxim a potentialului de tranzit al regiunii Marii Negre este esentiala, atat pentru dezvoltarea economica si democratica, cat si pentru furnizarea de energie catre Europa', a spus Traian Basescu. El a subliniat ca realizarea unor noi rute pentru cresterea capacitatii de transport al petrolului si gazelor din bazinul Marii Caspice este o cerinta pentru dezvoltarea economica a regiunii si vine in intampinarea cererilor mai mari de consum si a nevoii de securitate energetica a statelor europene.

'Consider ca este o provocare pentru Romania si Bulgaria ca, dupa aderarea la UE, incepand cu 1 ianuarie 2007, sa continue sa militeze, in primul rand, pentru focalizarea atentiei asupra regiunii Marii Negre si sa reuseasca sa-si convinga partenerii din Uniune ca este necesar, benefic si oportun un parteneriat cu tarile din aceasta regiune', a mai spus presedintele Traian Basescu.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 720 ori