Pretul aurului a atins un nou maxim: 182,9 lei/gram

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 15:35
1760 citiri
Pretul aurului a atins un nou maxim: 182,9 lei/gram

Pretul aurului in Romania a atins luni un nou maxim istoric, de 182,9 lei pe gram, cu peste 5 lei fata de nivelul de vineri, de 177,4 lei, potrivit NewsIn.

La sfarsitul lunii august, pretul aurului atinsese valoarea de 178,5 lei pe gram, in crestere cu peste 20 de lei fata de luna anterioara si cu circa 50 de lei fata de luna august 2010.

Presedintele Traian Basescu a explicat duminica, la Scoala de Vara a OTPDL, ca nu doreste sa para un sustinator al unei investitii straine, dar la Rosia Montana ar putea fi mai mult aur si argint decat se estimeaza, iar pretul acestor metale si locurile de munca justifica exploatarea zacamintelor.

"Unde putem crea locuri de munca cu resurse proprii? Raspunsul meu este clar, categoric: in exploatarea resurselor naturale. Avem trei metale al carui pret justifica acum exploatarea fara subventie. Aur, argint, cupru. (...) Pretul acestor metale justifica intrarea in exploatarea zacamintelor pe care Romania le-a abandonat, a incetat sa le mai exploateze candva. Este o alta zona in care se pot crea locuri de munca", a spus presedintele.

Seful statului isi exprimase anterior sustinerea pentru proiectul de la Rosia Montana.

"Acum sustin (proiectul - n.r.) mai mult ca oricand, si nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Va uitati ce se intampla cu toate monedele, inclusiv cu cele care sunt monede de rezerva, dolarul, chiar euro. Au probleme de stabilitate si probleme de depreciere", a spus Traian Basescu la TVR, explicand ca el are datoria ca sef al statului "sa-si puna tara in siguranta".

Din acest motiv, spune presedintele, exploatarea de la Rosia Montana trebuie sa inceapa, iar aurul pe care il va obtine statul roman va trebui directionat catre rezerva BNR. "Noi avem nevoie de acest aur pentru a-l duce in rezerva BNR. (...) Cred ca incertitudinea viitorului obliga orice stat care poate sa-si consolideze rezervele de aur. Romania are in momentul de fata 103 tone de aur in rezerva si cred ca din exploatare in teritoriul national ar trebui sa ne ridicam rezerva la cel putin 200 de tone de aur in urmatorii ani", a precizat Basescu.

In luna august, rezerva de aur a Romaniei s-a mentinut la 103,7 tone. Potrivit BNR, in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,216 miliarde euro.

Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Moneda naţională s-a depreciat joi, 28 martie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9730 lei, în urcare cu 0,20 bani (0,04%) faţă de cotaţia...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#pret aur, #rosia montana, #aur, #investitii aur , #stiri Traian Basescu