Presedintele Romaniei amana decizia privind numirea ministrului de externe

Miercuri, 14 Martie 2007, ora 01:28
771 citiri

Presedintele roman Traian Basescu a aprobat luna trecuta demisia ministrului de externe Mihai-Razvan Ungureanu, dar nu l-a acceptat inca pe succesorul propus al acestuia, a declarat marti purtatoarea de cuvant a presedintelui.

Basescu a spus ca tanarul istoric propus pentru a-l inlocui pe Ungureanu nu are suficienta experienta.

Premierul Calin Tariceanu l-a propus pe senatorul Adrian Cioroianu pentru functia de ministru de externe, acum o luna, dupa ce i-a cerut lui Ungureanu sa demisioneze, in urma unei dispute legate de doi muncitori romani arestati la o baza militara din Irak.

"Presedintele i-a spus premierului ca are retineri in legatura cu numirea (lui Cioroianu) si a propus ca numirea unui nou ministru de externe sa faca parte din (planificata) restructurare a guvernului", a adaugat purtatoarea de cuvant, Adriana Saftoiu.

Disputele legate de acest post fac parte dintr-o serie de certuri din ce in ce mai mari intre Basescu si Tariceanu, care sunt legati de principalele doua partide din coalitia de guvernare.

Dupa ce au impulsionat aplicarea unor reforme majore care au dus Romania in UE la inceputul acestui an, presedintele si premierul au fost prinsi intr-o batalie a orgoliilor, care a dus la o paralizie politica, spun analistii.
Luni, Tariceanu a anuntat amanarea alegerior pentru Parlamentul European prevazute pentru mai, sustinand ca disputele politice au intarziat pregatirile.

(Sursa: Rador)