Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Presedintele roman Traian Basescu pledeaza pentru votul uninominal in fata Parlamentului

Presedintele roman Traian Basescu pledeaza pentru votul uninominal in fata Parlamentului
Presedintele roman Traian Basescu a pledat miercuri in favoarea introducerii votului uninominal in scopul asanarii clasei politice, in cadrul unui discurs in fata Parlamentului boicotat de opozitie.

"Doresc sa organizez un referendum privind introducerea votului uninominal incepand cu viitoarele alegeri legislative, cu scopul de a reforma clasa politica, care risca un vot de blam din partea electoratului" - a declarat Basescu. In opinia sa, sistemul electoral bazat pe liste - in vigoare la ora actuala - "le permite adesea alesilor sa nu dea socoteala alegatorilor, ci doar partidelor pe care le reprezinta".

"Asistam in acest moment la victoria intereselor de partid asupra interesului public" - a deplans presedintele, denuntand «complicitati» politice "in dispretul opiniei publice". Traian Basescu, cel care si-a atras recent ostilitatea Parlamentului prin criticarea "adoptarii unor legi destinate favorizarii delincventilor", si-a reiterat criticile la adresa alesilor care, in opinia sa, incurajeaza "un sistem de coruptie mascat".

El a citat mai multe proiecte de lege ce vizeaza stergerea datoriilor fata de stat ale diverselor societati sau acoperirea unor fraude bancare. "Trebuie sa taiem legaturile dintre politicieni si oameni de afaceri si sa incepem sa lucram in favoarea interesului public", a subliniat acesta.


Discursul presedintelui Basescu, pronuntat in fata unui numar de doar 50 de alesi si in absenta majoritatii membrilor guvernului, inclusiv a premierului Calin Tariceanu, are loc in momentul in care opozitia a angajat proceduri in vederea destituirii sale. "Basescu nu are nici o legitimitate, mai ales ca procedura ce vizeaza destituirea sa a fost lansata" - a declarat Mircea Geoana, presedintele Partidului Social-Democrat (PSD, de opozitie), pentru a explica absenta colegilor sai.

Opozitia il acuza pe seful statului ca a comis "violari repetate" ale Constitutiei, amestecandu-se in Justitie si protejand interesele mafiote din economie".

Sursa: RadorTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 725 ori