Premierul roman dizolva coalitia, in mijlocul disputelor dintre partide

Marti, 03 Aprilie 2007, ora 06:53
859 citiri

Calin Tariceanu, premierul Romaniei, a dizolvat, ieri, coalitia centrista care a reusit sa ghideze tara spre aderarea la Uniunea Europeana de la 1 ianuarie.

Despartirea nu va duce neaparat la alegeri anticipate. Multi analisti considera ca Partidul Social Democrat, cel mai mare grup din opozitie, va sustine un nou guvern minoritar condus de Tariceanu in votul parlamentar programat pentru miercuri. Social Democratii se vor intalni astazi pentru a discuta problema.

Nu este insa clar daca un nou guvern se va dovedi mai eficient decat coalitia problematica la implementarea reformelor cerute de Bruxelles.

Domnul Tariceanu, liderul Partidului Liberal, a demis ieri opt ministri numiti de Partidul Democrat. Gestul a pus capat aliantei care a obtinut in decembrie 2004 o victorie electorala dramatica prin promisiuni de lupta anticoruptie, dar care s-a deteriorat in urma disputelor dintre domnul Tariceanu si presedintele Traian Basescu, care ii controleaza pe democrati."A venit timpul sa spunem ca alianta noastra si-a epuizat capacitatea de a fi de folos romanilor," a spus ieri domnul Tariceanu.

Premierul si presedintele duc de cateva luni un conflict public pe diverse subiecte de la legislatia anticoruptie promovata de democratii sustinuti de ministrul justitiei pana la data alegerilor pentru parlamentul european, pe care Tariceanu le-a amanat de curand.
Domnul Basescu si aliatii sai l-au acuzat pe premier de blocarea masurilor anticoruptie. Domnul Tariceanu a declarat ca presedintele a depasit de multe ori autoritatea sa constitutionala.

In timpul unei dispute televizate, domnul Basescu a sugerat ca domnul Tariceanu este implicat in fapte de coruptie iar domnul Tariceanu i-a replicat: "Sunteti un mincinos."

Domnul Tariceanu va prezenta astazi o echipa de ministri care va cuprinde liberali si membri ai partidului etnic maghiar, care ramane in coalitie. Dorel Sandor, un consultant politic apropiat domnului Tariceanu, a declarat ca liberalii vor gasi probabil sustinere in parlament pentru a forma noul guvern minoritar pentru ca nici partidele de opozitie nu sunt pregatite pentru noi alegeri.

Totusi se pune problema succesului pe care domnul Tariceanu il va avea in aprobarea legislatiei intr-un moment atat de dificil in relatia cu UE.

Sursa: Rador