Pogea: Imprumutul de la Comisia Europeana nu va fi folosit pentru salarii sau pensii

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 17:22
1769 citiri
Pogea: Imprumutul de la Comisia Europeana nu va fi folosit pentru salarii sau pensii

Imprumutul de 5 miliarde euro, pe care Romania urmeaza sa-l primeasca de la Comisia Europeana, nu va fi folosit deloc pentru salarii sau pensii, ci pentru finantarea deficitului bugetar, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.

"Nu poti lua imprumutul ca sa-l dai pe papa", a spus Pogea, care a spus ca "nimic" din imprumutul de la UE nu se va folosi pentru salarii si pensii.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca o parte din imprumutul extern contractat de Romania poate fi folosita in mod exceptional pentru a echilibra pensiile si salariile mici in cazul in care criza se va agrava.

"Vom lua un imprumut de 20 de miliarde de la CE si FMI. 13 miliarde de euro vor merge catre BNR pentru a consolida rezervele nationale si pentru stabilitatea monedei in raport cu celelalte valute. Alte 6 miliarde sunt pentru Guvern, in special pentru investitii. Numai in conditii exceptionale cele 6 miliarde pot fi folosite pentru alte tipuri de actiuni decat investitiile. Daca e nevoie, vom folosi acesti bani pentru pensiile si salariile mici in cazul in care criza se va agrava", a declarat presedintele.

 

Randamentele titlurilor de stat vor scadea dupa intrarea imprumutului de la CE

"Retragerea statului din piata va lasa mai multi bani la dispozitia mediului privat si va scadea presiunea pe nivelul randamentelor si dobanzilor din piata, care vor scadea. De asemenea, programul de emisiuni de titluri de stat va fi rarit", a mai spus Pogea, potrivit Newsin.

El a completat ca, daca in ianuarie randamentul mediu anual a ajuns si la 14,24%, aproape de rata lombard (platita de bancile comerciale pentru imprumutul de la BNR, n.r.), in prezent acesta a coborat la 11,5%.

 

Colectarea veniturilor de stat s-a imbunatatit in aprilie

Colectarea la bugetul de stat s-a imbunatatit in aprilie, cand diminuarea veniturilor comparativ cu aceeasi luna a anului trecut a fost de 3%, fata de 6,2% in ianuarie 2009 fata de prima luna din 2008, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.

"In aprilie, am observat o imbunatatire a colectarii veniturilor. Acestea s-au diminuat mai putin, cu 3% fata de aprilie 2008, comparativ cu o scadere de 6,2% in ianuarie", a spus Pogea, potrivit Newsin.

Ministrul finantelor a declarat ca, in primul trimestru din acest an, veniturile bugetului general consolidat s-au diminuat cu 5,5% fata de acelasi interval din 2008.

 

Alocarile pentru cheltuielile salariale din educatie cresc cu 1 miliard lei in 2009

Alocarile pentru veniturile de natura salariala din invatamant sunt programate la 13,8 miliarde lei in acest an, comparativ cu 12,8 miliarde lei anul trecut, a spus miercuri ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.

Pentru asistenta sociala, in 2009 sunt alocate 62,8 miliarde lei, comparativ cu 53,6 miliarde lei in 2008. Ca pondere in PIB, cheltuielile de asistenta sociala cresc de la 10,63% la 11,8%, respectiv cu aproape 1,2 puncte procentuale, a precizat Pogea.

De asemenea, bugetul de pensii din 2009 prevede cheltuieli de 38,6 miliarde lei, fata de 32,5 miliarde lei in 2008, ceea ce reprezinta o crestere cu 0,82% din PIB a cheltuielilor pentru pensii, in principal pe fondul introducerii pensiei minime garantate, conform ministrului.

Pentru bunuri si servicii, cheltuielile au fost programate pentru acest an la 27 miliarde lei (5% din PIB), in scadere fata de nivelul de 33,2 miliarde lei (6,58% din PIB) din 2008.

In urma adancirii semnificative a deficitului bugetar incepand din 2008, cheltuielile aferente dobanzilor urca de peste doua ori, de la 3,9 miliarde lei (0,77% din PIB) in 2008 pana la 8,4 miliarde lei (1,58% din PIB) in acest an.

Cheltuielile cu personalul ar urma sa insumeze in acest an 41,5 miliarde lei, sau 7,8% din PIB, in scadere fata de 2008, cand au fost de 43,3 miliarde lei, sau 8,6% din PIB, potrivit datelor anuntate miercuri de ministrul finantelor, intr-o conferinta de presa.

 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#ce, #cheltuieli, #imprumut, #invatamant, #pensii, #pogea, #salarii, #titluri, #venituri , #stiri Traian Basescu