Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pensionarii:"legile speciale de pensionare sunt neconstitutionale"

Pensionarii:"legile speciale de pensionare sunt neconstitutionale"

Pensionarii doresc eliminarea legilor speciale care se aplica in cazul magistratilor, parlamentarilor sau al functionarilor din administratie si interne. Acestia solicita ca si aceste categorii profesionale sa contribuie la sistemul de asigurari sociale, ca restul salariatilor din Romania.

Reprezentantii Federatiei Asociatiilor de Pensionari din Romania (FAPR) au declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca diferenta care se face intre pensionarii din sistemul public si cei care beneficiaza de pensie de serviciu (magistrati, parlamentari, diplomati sau functionari din Ministerul Internelor si Reformei Adminsitrative-MIRA) este o incalcare a drepturilor omului. Astfel, pensionarii cer ca si aceste categorii profesionale sa contribuie la sistemul de asigurari sociale, asa cum prevede legea pensiilor, pentru a ajuta sistemul.

"Nu este normal ca acestia sa fie scutiti de plata la bugetul de asigurari sociale, atata timp cat legea 19/2000 (legea pensiilor, n.r.) spune ca toti salariatii din Romania trebuie sa contribuie la acest sistem. Consider ca legile speciale sunt neconstitutionale", a spus vicepresedintele FAPR, Tudorache Stanescu.

Potrivit lui Stanescu, dupa aparitia legii pensiilor, in 2000, au fost adoptate, in anii urmatori, legi speciale care reglementeaza statutul pensionarilor din diferite structuri ale statului. Astfel, militarii, parlamentarii, diplomatii, magistratii si angajatii MIRA (jandarmii sau politistii) beneficiaza de pensii de la bugetul de stat, bani virati prin legea bugetului catre bugetele ministerelor in a caror subordine se afla.

"Aceste categorii nu platesc nicio contributie, cum sunt cei din armata, sau platesc o suma catre institutii speciale, ca in cazul magistratilor, care au o casa de pensii proprie. Singurii care platesc o contributie de cinci procente la bugetul de asigurari sociale sunt politistii. In general, pensiile acestor categorii reglementate de legi speciale se calculeaza la o valoare de 80% din ultimul salariu castigat in timpul vietii active", a explicat vicepresedintele CNS Cartel Alfa, Romulus Nita.

Reprezentantii pensionarilor au mai spus ca nu vor neaparat ca acestor categorii profesionale sa li se micsoreze pensia, ci sa contribuie la sistemul public de pensii, asa cum cere legea. Pe de alta parte, acestia sustin ca existenta mai multor modalitati de calcul a pensiei nu este echitabila, este discriminatorie si incalca legislatia UE, care prevede un singur mod de calcul al pensiei de stat.

Potrivit lui Nita, aproximativ cinci procente dintre pensionari beneficiaza de sisteme speciale de pensii, persoane care nu beneficiaza de majorarile prevazute pentru pensionarii din sistemul public.

Referitor la adoptarea modificarilor la legea pensiilor, pensionarii au spus ca nu sunt multumiti, pentru ca ei ar fi dorit ca valoarea punctului de pensie sa ajunga la 45% din salariul mediu pe economie incepand cu 1 ianuarie 2008, nu din 2009.

Presedintele Traian Basescu a promulgat, miercuri, legea pensiilor modificata, potrivit careia valoarea punctului de pensie va fi majorata, de la 1 ianuarie 2008, la 37,5% din salariul mediu pe economie, ceea ce ar insemna o majorare a pensiilor, in termeni reali, cu 43%. Din 2009, punctul de pensie va ajunge la 45% din salariul mediu. In prezent, valoarea punctului de pensie este de aproximativ 30% din salariul mediu, adica 396 de lei. De asemenea, de la 1 septembrie 2007, valoarea punctului de pensie se va majora cu cinci procente, iar punctajul pensiilor agricultorilor va creste cu 50%.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3713 ori