Noua Constitutie ar putea limita deficitul bugetar la maxim 3%

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 17:22
1312 citiri
Noua Constitutie ar putea limita deficitul bugetar la maxim 3%

Presedintele Traian Basescu vrea o alta Constitutie iar prima rectificare ar putea consta in limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB, in timp ce datoria publica nu poate depasi 60% din PIB, se arata in proiectul de lege de revizuire a Constitutiei, facut public de Administratia Prezidentiala.

In proiect a fost introdus un nou articol, dupa articolul 138, referitor la plafonarea deficitului bugetar si la datoria publica.

"Statul trebuie sa evite deficitul public excesiv si deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publica nu poate depasi 60% din PIB", se arata la alineatul 1 al articolului.

Pe de alta parte, potrivit alineatului 2, "imprumuturile externe pot fi contractate numai in domeniul investitiilor".

La acelasi articol, 138 (prim), se prevad si exceptiile: "In cazul producerii unor catastrofe naturale sau ivirii unor situatii exceptionale cu impact negativ asupra finantelor publice, valorile maxime prevazute la alineatul 1 pot fi depasite, cu acordul majoritatii membrilor Parlamentului, numai daca depasirea poate fi compensata in maximum trei ani (alineat 3 - n.r.)".

De asemenea, "prin derogare de la dispozitiile alineatului (2), pentru prevenirea consecintelor unei calamitati naturale sau ale unui dezastru deosebit de grav, cu acordul majoritatii membrilor Parlamentului, pot fi contractate si alte imprumuturi externe (alineat 4 - n.r.)".

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#constitutie, #deficit bugetar, #proiect lege constiutie, #basescu , #stiri Traian Basescu