Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

IN URMA CU 16 ANI: Petre Roman era numit premier al primului Guvern

IN URMA CU 16 ANI: Petre Roman era numit premier al primului Guvern

In urma cu exact 16 ani, pe 26 decembrie 1989, Romania avea un prim guvern si primul premier de dupa caderea comunismului. Este vorba despre Petre Roman, numit sef al Guvernului provizoriu prin decret al Consiliului Frontului Salvarii Nationale. In 26 decembrie 1989, in Capitala inca mai continuau luptele.

Petre Roman a continuat sa ocupe functia de premier si in primul guvern rezultat din alegerile din mai 1990 pana in septembrie 1991. Apoi a fost pe rand deputat FSN si presedinte al PD. O data cu numirea cu Petre Roman in functia de prim-ministru, a fost numit, tot prin decret al CFSN si generalul-colonel Nicolae Militaru in functia de ministru al apararii nationale. O alta hotarare a Frontului din 26 decemebrie 1989 face ca departamentul Securitatii Statului dar si alte organe aflate in subordinea ministerului de interne sa treaca in componenta Ministerului Apararii Nationale. Revolutia a adus cu sine si o noua clasa politica. Frontul Salvarii Nationale a fost prima si cea mai importanta constructie politica post decembrista. Din FSN s-a nascut principalul partid de opozitie de astazi, Partidul Social Democrat, dar si Partidul Democrat, condus initial de Petre Roman si preluat in 2000, de actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu.

Realitatea TV

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 973 ori