Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministrul roman al apararii evidentiaza relatiile apropiate cu SUA in timpul vizitei la Washington

Ministrul roman al apararii evidentiaza relatiile apropiate cu SUA in timpul vizitei la Washington

Ministrul roman al apararii, aflat in vizita la Washington, a evidentiat importanta cooperarii tarii sale in domeniul securitatii cu SUA si NATO si a reafirmat hotararea guvernului sau de a mentine trupele in Irak si in alte parti.

Prima vizita a lui Sorin Frunzaverde de cand a devenit ministru al apararii, in noiembrie, are loc in timp ce presedintele George W. Bush este tot mai izolat pe plan international si pe plan intern in privinta politicilor sale referitoare la razboiul din Irak.

Frunzaverde a spus, intr-un interviu acordat Associated Press, ca Romania este ferm atasata mentinerii trupelor in Irak, Afganistan si in Balcani. "Lucram indeaproape cu partenerii nostri din NATO si americani si ne vom respecta angajamentele", a spus ministrul.

Atitudinea sa reflecta pozitia presedintelui roman Traian Basescu, care a intrat in coliziune cu predecesorul lui Frunzaverde, Teodor Atanasiu, dupa ce fostul ministru al apararii a propus rechemarea trupelor trimise de Romania in Irak.

Romania isi mentine sprijinul in timp ce Marea Britanie, principalul aliat al Americii, discuta despre reducerea fortelor sale. Bush spune ca sporeste efectivele americane, confruntat cu opozitia puternica a Congresului, inclusiv din partea unor republicani marcanti. Romania, care a aderat la UE la 1 ianuarie si a devenit membru NATO in 2004, are 600 de militari in Irak, 800 in Afganistan si 230 in Balcanii de vest.

Frunzaverde se intalneste cu oficialitati de varf ale guvernului si politicii SUA, inclusiv cu secretarul apararii Robert Gates si cu generalul Peter Pace, presedinte al Statului Major Interarme, in cursul unei vizite de patru zile la Washington.

Frunzaverde nu a precizat cat timp este hotarata tara sa sa mentina efectivele sale in Irak, dar a spus ca Romania nu va face schimbari bruste. "Cea mai importanta caracteristica a politicii militare este previzibilitatea", a spus el.

Frunzaverde a descris cooperarea cu SUA in domeniul militar si al securitatii, atat pe plan bilateral cat si in cadrul NATO, drept excelenta. Romania face in continuare stradanii pentru a gazdui urmatorul summit NATO din 2008, a spus el, si a primit semnale pozitive din partea SUA.

El a spus ca baza aeriana romana din apropierea portului de la Marea Neagra, Constanta, pe care SUA o renoveaza pentru uzul sau militar propriu, va fi operationala la sfarsitul anului. Organizatia Human Rights Watch a singularizat baza romaneasca drept posibil amplasament al unei inchisori clandestine CIA, dar Romania a negat in repetate randuri implicarea.

Frunzaverde a negat ca CIA ar fi operat vreodata o inchisoare sau un centru de interogare in Romania. "Nu a existat niciodata", a spus el.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 740 ori