Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministru roman nu intrevede alegeri anticipate

Ministru roman nu intrevede alegeri anticipate

Este putin probabil ca disputa dintre liderii romani sa determine convocarea alegerilor anticipate, ceea ce permite guvernului de coalitie sa implementeze reformele promise Uniunii Europene, a spus vineri ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu.

Ungureanu a minimalizat conflictul dintre presedintele si premierul tarii, care a atras preocuparea UE ca guvernul Romaniei ar fi pe punctul de a se prabusi, la aproape patru saptamani de la aderarea tarii la bloc. "Lasand deoparte salvele de artificii retorice, viata politica din Romania nu este atat de agitata cum s-ar parea", a spus el pentru Reuters, intr-un interviu, in timpul unei intalniri a ministrilor de externe ai NATO. "Sincer vorbind, alegerile anticipate sunt in acest moment extrem de improbabile", a spus Ungureanu, membru al Partidului Liberal al premierului.

Analistii spun ca presedintele Traian Basescu pare hotarat sa incerce sa-l constranga sa se retraga pe premierul Calin Tariceanu care refuza sa cedeze, adancind diviziunile dintre cele doua partide principale de guvernamant, care au legaturi cu cei doi politicieni.

Basescu l-a acuzat pe Tariceanu ca a incercat sa influenteze justitia intr-o ancheta notorie privind privatizarea sectorului energetic. Primul ministru a contraatacat, spunand ca Basescu a fost implicat in afaceri tenebroase din infrastructura.

Conflictul paralizeaza procesul politic decizional, inclusiv reformele promise UE precum combaterea coruptiei, potrivit unor analisti, dar Ungureanu spune ca Romania isi va respecta angajamentele. "Eu nu sunt deloc ingrijorat. Guvernul lucreaza destul de bine, desi este un guvern de coalitie", a spus el.

Dar daca guvernul ar cadea, Romaniei i-ar putea veni mai greu sa culeaga beneficiile timpurii ale integrarii in UE, inclusiv masivele fonduri de asistenta, castigate la 17 ani de la caderea comunismului.

Romania si Bulgaria invecinata au aderat la UE la 1 Ianuarie, dupa ce au ratat primul val al largirii spre est a blocului, in 2004, datorita progreselor initial mai lente in domeniul reformei, in special in privinta combaterii coruptiei. "Guvernul nostru s-a dovedit eficient, devotat reformelor. Ar fi pacat sa-l dezmembram acum", a spus Ungureanu.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 811 ori