Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministru maghiar in scandalul de spionaj din Romania

Ministru maghiar in scandalul de spionaj din Romania
Se pare ca in mod vizibil pe nimeni nu intereseaza azi, in Romania, faptul ca un ministru in exercitiu si unul demisionar sunt acuzati de spionaj pe baza ascultarii lor timp de mai multe luni, fara aprobare, de catre SRI.

Mai multe informatii esentiale din aceasta poveste incurcata au devenit publice in momentul in care Parchetul General a anuntat ca intentioneaza sa declanseze o ancheta impotriva ministrului comunicatiilor, Zsolt Nagy, suspectat de spionaj si inalta tradare si solicita pentru aceasta aprobarea presedintelui Traian Basescu.


Presedintele a convocat la Palatul Cotroceni o comisie care sa verifice acuzatiile aduse, dovezile si sa-i interogheze si pe ministrii vizati.


Esenta problemei este urmatoarea: bulgarul Stamen Stancev, consilierul filialei londoneze a Credit Suisse First Boston (CFSB) este acuzat de procurorul general de spionaj si subminarea sigurantei statului. Se pare ca Stancev a obtinut de la ministerele economiei si comunicatiilor informatii care ar fi avantajat CFSB. Impotriva bulgarului DIICOT desfasura o ancheta inca din luna iunie. Stancev neaga acuzatiile. Potrivit acuzatiilor unul dintre cei vizati, Donciu, a comunicat a?? cu stirea lui Nagy - oferta firmelor concurente cu omul din CFSB, ceea ce a avut drept rezultat obtinerea afacerii Romtelecom in valoare de 10 milioane de euro.


Potrivit acuzatiilor, Nagy insusi s-a intalnit cu Stancev care a incercat sa-l convinga sa lase privatizarea Postei Romane la latitudinea CFSB. Nagy a recunoscut ca s-a intalnit cu Stancev si cu multi alti consilieri economici, dar a negat celelalte acuzatii. Declaratiile sale au fost sustinute de faptul ca pregatirea privatizarii Postei a fost acordata firmei Roland Berger Strategy Consultants. Conform unei convorbiri telefonice dintre Nagy si Stancev, ascultate de SRI, Nagy a spus ca ar fi putut interveni la mai multi ministri in favoarea lui Stancev si ii pare rau ca nu a stiut acest lucru mai devreme.


UDMR il sustine pe Zsolt Nagy din toate puterile. Potrivit opiniei UDMR, este vorba despre o chestiune de sorginte etnica, dirijata din off de insusi seful statului. Astfel a devenit posibil ca primul-ministru in exercitiu din Romania din ultimii 16 ani, care sa fie acuzat in mod oficial de tradare de tara sa fie unul maghiar.


Daca pe baza concluziilor comisiei convocate la Palatul Cotroceni presedintele Basescu va permite ancheta penala, Zsolt Nagy va fi suspendat din functie.

RadorTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 825 ori