Ministrii vor verifica mai atent documente din Parlament

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 13:00
887 citiri
Ministrii vor verifica mai atent documente din Parlament

Membrii Guvernului au stabilit, joi, intr-o discutie organizata la Palatul Victoria, ca documentele reprezentand ordinea de zi a lucrarilor Parlamentului si avizele Executivului la initiative legislative sa fie verificate mai atent inclusiv de ministri, nu doar in grupurile parlamentare.

Stadiul proiectelor legislative din Parlament va fi verificat lunar atat de secretarii de stat, cat si de ministri, au mai declarat agentiei MEDIAFAX surse participante la discutie.

"S-a stabilit sa fie acordata o atentie mai mare in ceea ce priveste verificarea ordinii de zi a lucrarilor Parlamentului si punctelor de vedere formulate de Executiv la initiativele legislative si ca exemplare din aceste documente sa fie dublate si inmanate inclusiv ministrilor, nu doar membrilor grupurilor parlamentare, astfel incat sa se stie exact cum trebuie procedat la vot, iar punctul de vedere al Guvernului sa fie intotdeauna respectat", au aratat sursele.

Secretarii de stat vor fi obligati sa participe la lucrarile comisiilor parlamentare in care sunt dezbatute proiecte care vizeaza ministerele lor, iar stadiul proiectelor legislative va fi analizat lunar de catre secretarii de stat, dar si de ministri.

"Prioritare din punct de vedere al Guvernului raman legile legate de acordul cu FMI, legislatia comunitara si fondurile europene", au mai aratat sursele.

Surse oficiale au declarat anterior agentiei MEDIAFAX ca secretarii de stat pentru relatia cu Parlamentul, dar si ministrii au fost convocati, joi, la Guvern, pentru o discutie legata de modul in care reprezentantii Cabinetului trebuie sa actioneze in cadrul dezbaterilor parlamentare privind proiectele de legi pentru care exista un aviz al Executivului.

"Secretarii de stat au fost chemati la o discutie intitulata generic «Programul legislativ al Guvernului», in care li se va solicita sa fie mai eficienti in promovarea punctului de vedere al Guvernului asupra diferitelor proiecte de legi aflate in dezbaterea Parlamentului", au declarat sursele.

La discutia cu secretarii de stat pentru relatia cu Parlamentul cu ministrul de resort, Valentin Iliescu, au participat atat premierul Emil Boc, cat si ministrii.

Surse guvernamentale au declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ca premierul a discutat cu ministrii despre situatia creata la Camera Deputatilor, prin adoptarea legilor de instituire a TVA de 5% la alimente si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei, atragandu-le atentia ca a fost "o greseala pe linie" si ca trebuie asteptata decizia presedintelui Basescu.

Principalii vinovati identificati de Guvern pentru situatia creata la Camera Deputatilor au fost consilierii parlamentarilor si cei ai ministrilor prezenti la vot, pe considerentul ca acestia nu i-au informat asupra avizului negativ al Executivului, precum si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Valentin Iliescu.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD, PC si PNL prin care TVA scade de la 24% la 5% pentru paine, carne, lapte, ulei si zahar.

Tot marti, Camera Deputatilor a adoptat o propunere legislativa a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca "venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare".

Pentru ambele proiecte, Camera este forul decizional, iar legile urmeaza sa fie transmise presedintelui Traian Basescu pentru promulgare. 

#documente, #ministri, #parlament, #verificare , #stiri Traian Basescu