Migratie a popoarelor. Jumatate de milion de familii din Republica Moldova s-ar stabili in Romania

Marti, 06 Februarie 2007, ora 04:19
1103 citiri

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a cerut Bruxelles-ului acordarea unei perspective europene, pentru ca in caz contrar tara va trebui sa se confrunte cu un val de migratie fara precedent.

Potrivit informatiilor detinute de presedinte, in spatele celor 500.000 de cereri se afla cel putin 800.000 de persoane care s-ar stabili in Romania chiar si maine, insa potrivit previziunilor numarul cererilor va ajunge inca in cursul acestui an cifra de 1,5 milioane. Conform datelor statistice, numarul locuitorilor din fosta republica sovietica de dincolo de Prut, impreuna cu teritoriul de dincolo de Nistru, este de 3,8 milioane, din care aproximativ doua treimi se declara romani.

Statul roman a acordat posibilitati de stabilire in Romania si burse de studiu pentru mai multe zeci de mii de moldoveni, dar numarul cererilor a crescut brusc doar acum, dupa aderarea la UE.

Desi politicienii romani ii numesc cu predilectie "frati de dincolo de Prut", oamenii obisnuiti au in general o parere negativa despre moldoveni pe care-i apreciaza ca fiind lipsiti de educatie si lenesi. Dupa cum estimeaza specialistii, Bucurestiul va primi 2-3.000 de moldoveni pentru a atenua si in acest mod lipsa fortei de munca din mai multe sectoare.

(Sursa: Rador)