Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Marga despre Legea educatiei: Traian Basescu este neinformat

Marga despre Legea educatiei: Traian Basescu este neinformat

Rectorul Universitatii Babes-Bolyai, Andrei Marga, sustine ca Traian Basescu este neinformat sau minte atunci cand vorbeste despre legea Educatiei si ca seful statului, pe care il catalogheaza drept "incult", ataca reforma din perioada 1995-2000 pentru a impune fara dezbatereo lege "eronata", anunta NewsIn.

Intr-un comunicat de presa transmis miercuri si intitulat "Esecul imposturii", Andrei Marga sustine ca Traian Basescu ataca reforma din perioada 1995-2000 pentru a impune fara dezbatere publica si parlamentara o lege care "va avea efecte daunatoare pentru Romania".

"Fiind evident incapabil sa rezolve probleme ale prezentului (starea deplorabila a flotei romanesti, starea cailor ferate, starea Bucurestiului, situatia bugetului, a justitiei, a sanatatii, a veniturilor oamenilor), Basescu se agata de reforma educatiei din 1995-2000. O face la fel de prost informat, cu aceeasi incultura si lipsit de caracter ca si in alte interventii", arata Marga, care este membru PNL.

Rectorul Universitatii Babes-Bolyai (UBB) il acuza pe seful statului ca "minte sau este neinformat", el sustinand ca reforma din perioada 1995-2000 a fost cea care a permis inchiderea capitolului de negociere cu Uniunea Europeana pe domeniul educatie si formare profesionala.

"A fost primul capitol incheiat de Romania in aderarea la Uniunea Europeana. 

In al doilea rand, el nu citeste, caci daca ar citi ar observa ca in legea 2010, pe care o exalta, sunt foarte multe masuri din 1997-1998, (curriculum la dispozitia scolii, descentralizare, transport scolar etc.), pe care le plagiaza si le integreaza intr-o viziune anacronica, ce politizeaza invatamantul", mai mentioneaza Andrei Marga.

In opinia rectorului UBB, sub mandatele lui Traian Basescu au fost luate cele mai gresite masuri in invatamant din istoria post-decembrista, in ceea ce priveste curricula scolara, masteratul si doctoratul.

"In sfarsit, rezultatele la testele PISA din 2010 nu pot fi puse in seama masurilor din 1997-1998, decat daca, eventual, vrem sa-l invocam pana la urma chiar pe Burebista ca autor al greselilor. Peste toate, reforma 1995-2000 s-a facut cu profesorii, si nu impotriva lor, iar esecurile lui Basescu probeaza indirect ca acea reforma era corecta.

Nu insist acum asupra faptului ca in legea lui Basescu se pot indica cel putin treizeci de locuri care denota inapoierea si care vor pune intr-o lumina proasta nivelul cultural al romanilor. Ma consolez insa cu ceea ce spunea Schiller: «Unde-i prostie, nici Dumnezeu nu reuseste»", sustine Marga.

Andrei Marga sustine ca presedintele Traian Basescu este "incult" sau "lipsit de caracter".

"Basescu este incult si aduc urmatoarele argumente. In primul rand, reforma 1995-2000, care a fost asistata de Banca Mondiala, OECD, Comisia Europeana si de alte institutii internationale, a fost aidoma reformelor din tarile care faceau tranzitia (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia), tari in care acea reforma a reusit.

In iunie 2000, dupa incheierea cu succes a negocierilor amintite de la Bruxelles, s-a realizat, la Bucuresti, pactul pe educatie intre partidele parlamentare de la acea data, in vederea continuarii tocmai a programului reformei 1995-2000, iar premierul Isarescu a notificat oficial Comisia Europeana asupra acestui angajament.

Partidul lui Basescu era implicat in acest pact.Reforma din acea perioada a fost analizata si evaluata international, fiind ultima reforma din Romania care a mai primit evaluari pozitive. Evident ca acea reforma trebuia continuata. Numai ca sub Basescu s-a ajuns ca plagiatorii sa dea sfaturi de acuratete, iar cei corupti lectii de morala", adauga Marga.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1301 ori
Citeste mai multe despremarga legea educatiei basescu