Lupta pentru putere de la Bucuresti devine tot mai dura

Miercuri, 21 Martie 2007, ora 07:57
795 citiri

Marti si miercuri, presedintele Traian Basescu are consultari cu partidele parlamentare. Potrivit opiniei sale, cauta sa gaseasca o iesire din lupta din politica interna, mai mult chiar, din interiorul coalitiei guvernamentale, care a luat in ultima vreme proportii deosebit de mari.


De altfel, unul din factorii declansatori ai acestei situatii este insusi Basescu, care a ajuns in fotoliul prezidential de catifea din fruntea PD, iar de acolo a atatat continuu tensiuni intre cele doua partide importante ale coalitiei guvernamentale, formatiunea democrata si cea liberala.

Principalul obiectiv al actualelor consultari este, dupacum opineazapresa romana, rasturnarea de la putere de catre Basescu al presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu. Potrivit speculatiilor, panala alegeri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-ar putea afla la conducerea guvernului in locul acestuia, dar s-a vehiculat si ideea unei guvernari liberale minoritare, sau cedarea guvernarii social-democratilor din opozitie, respectiv posibilitatea unui guvern de uniune nationala.

Desigur, acestea din urma par in momentul de fataniste solutii ireale, mai ales dupa ce luni a demisionat seful SIE, Claudiu Saftoiu, care a fost omul de incredere al lui Basescu si care a recunoscut cu cateva zile inaintea plecarii sale ca SIE a ascultat convorbiri telefonice interne faraa avea aprobare judecatoreasca.

Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, ar putea fi una dintre victimele luptelor pentru putere si pozitii. Nagy a fost acuzat cu trei luni in urmade serviciile secrete dirijate de Basescu, de inaltatradare si spionaj. Cazul sau a ajuns la comisia specialacare functioneaza sub coordonarea presedintelui si care ar fi trebuit sa-i constate nevinovatia. insa luni, dupa trei luni de cercetari, comisia a venit cu o declaratie echivoca lasand decizia in seama presedintelui. Acesta a decis sa-l dea pe ministrul maghiar pe mana Procuraturii.

Potrivit publicatiilor bucurestene, acest pas nu inseamna altceva decat ca Basescu incearca astfel sa santajeze si sa tina in sah UDMR. Presedintele UDMR, Bela Marko, a declarat ca organizatia il va sustine pe Zsolt Nagy si nu ii va retrage increderea. Pentru nu se stie a cata oara, ministrul a declarat luni caeste nevinovat, iar hartuirea la care a fost supus a adus prejudicii imaginii sale politice. Zsolt Nagy se aflain fruntea listei celor nominalizati pentru alegerile europarlamentare.

Rador