Lucrarile Comisiei economice mixte ruso-romane ar putea fi reluate

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 23:53
1500 citiri
Lucrarile Comisiei economice mixte ruso-romane ar putea fi reluate

Delegatii din Romania si Rusia au decis joi sa dea un nou impuls cooperarii economice si au cazut de acord sa organizeze in perioada urmatoare contacte pe linia ministerelor de resort care sa faciliteze reluarea lucrarilor Comisiei economice mixte, potrivit Newsin.

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut, joi, la Bucuresti, consultari cu adjunctul ministrului rus de externe, Vladimir Titov.

Discutiile au relevat necesitatea de a da un nou impuls cooperarii economice, plecand de la formatele institutionalizate de dialog, in speta Comisia interguvernamentala mixta pentru colaborare economica si tehnico-stiintifica (Comisia economica mixta).

Potrivit MAE, s-a cazut de acord asupra necesitatii organizarii in perioada urmatoare a unor contacte pe linia ministerelor economice care sa faciliteze reluarea lucrarilor Comisiei economice mixte. Vladimir Titov este oficialul rus cu rangul cel mai inalt care vine in vizita oficiala la Bucuresti in ultimii trei ani.

Presedintele rus Vladimir Putin a venit in Romania in aprilie 2008, pentru a participa la summitul Consiliului NATO-Rusia. Tot mai multe semnale in ultimul timp, inclusiv declaratii ale ministrului roman de externe, indica o disponibilitate de a ameliora relatia bilaterala cu Rusia, dupa scandalul de spionaj de anul trecut, care s-a soldat cu expulzarea reciproca a cate unui diplomat.

Ministrul Teodor Baconschi spunea la inceputul lunii februarie ca are "un mandat si idei" in vederea normalizarii relatiei cu Rusia si lucreaza la gesturi simbolice de sporire a increderii, insa, chiar daca nu a putut da detalii, spera ca anul acesta se va inregistra o revenire la un ton normal.

Tot in februarie, si ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Aleksandr Ciurilin, spunea ca Rusia simte ca in relatia bilaterala cu Romania "s-a abatut vantul schimbarii" si are "semnale" ca este un moment prielnic pentru ca aceste relatii sa revina daca nu la un nivel de cordialitate, macar la unul de prietenie.

Dialogurile economice comune pot fi o buna baza pentru un dialog politic fluent, mai spunea, intr-o discutie cu NewsIn, ministrul de externe, Teodor Baconschi, refererindu-se la relatia Romaniei cu Rusia, pe care si-o doreste "normala si functionala".

Baconschi afirma ca partea romana asteapta, in urma unor semnale pe care le-a transmis, o reactie in ceea ce priveste dorinta Federatiei Ruse de a coopera pe plan politic, diplomatic si in special pe plan economic.

"Dialogurile economice comune pot fi o buna baza pentru un dialog politic fluent", a conchis ministrul Teodor Baconschi, care a facut referire si la vizita la Bucuresti a presedintelui Lukoil.

Presedintele Traian Basescu l-a primit la inceputul lunii februarie la Palatul Cotroceni pe presedintele companiei ruse Lukoil, Vagit Alekperov, acesta prezentandu-i sefului statului intentiile de dezvoltare pe piata romaneasca, intr-o intalnire la care a participat si ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Aleksandr Ciurilin.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei, presedintele Traian Basescu a exprimat deschiderea autoritatilor romane fata de investitiile straine, apreciind faptul ca Lukoil a investit pana in prezent peste 1 miliard de dolari in tara noastra.

In ianuarie, presedintele Traian Basescu anuntase ca eforturile Romaniei vor fi orientate catre o cooperare "pragmatica" cu Federatia Rusa, cu accent pe investitii si schimburi comerciale.

"Relatia politica trebuie sa se bazeze pe respectul reciproc si pe luarea in considerare a intereselor ambelor tari", a spus Basescu, referindu-se la Federatia Rusa.

In alta ordine de idei, Ministerul roman de Externe arata, intr-un comunicat, ca runda de consultari care a avut loc joi la Bucuresti intre delegatiile din Romania si Rusia s-a derulat intr-o atmosfera de deschidere pentru dialog constructiv pe un spectru larg de probleme si a prilejuit un schimb de opinii substantial privind dezvoltarea dialogului bilateral, dar si cu privire la agenda europeana, regionala si internationala, un spatiu aparte fiind alocat regiunii Marii Negre si Vecinatatii Estice, inclusiv stadiului actual si perspectivelor de solutionare a conflictului transnistrean, regiunii Balcanilor de Vest, relatiilor UE-Rusia si NATO-Rusia.

De asemenea, a fost convenita impulsionarea dialogului si cooperarii sectoriale pe linia ministerelor afacerilor externe, prin organizarea de consultari regulate si intalniri interdepartamentale la Bucuresti si Moscova, pe subiecte de interes pentru ambele parti referitoare la dinamica bilaterala, regionala, europeana si internationala.

Secretarul de stat din MAE roman si adjunctul ministrului rus de externe au impartasit o viziune similara privind importanta modernizarii cadrului juridic bilateral, ca baza solida pentru ansamblul relatiilor romano-ruse.

Totodata, a fost trecut in revista stadiul finalizarii diverselor acorduri bilaterale in negociere, precum si a schimburilor inter-umane si cooperarii culturale si educationale, precum si la nivelul societatii civile, ca liant intre popoarele roman si rus.

In acelasi timp, o atentie aparte a fost acordata exercitarii in cursul anului 2011 a presedintiei in exercitiu a OCEMN, consecutiv de catre Romania (in primul semestru) si Federatia Rusa (in al doilea semestru) cu accent pe necesitatea imbunatatirii profilului economic al organizatiei.

Dialogul va continua in perspectiva summit-ului aniversar al BSEC din 2012. De asemenea, s-au abordat teme de interes privind problematica europeana din perspectiva relatiilor UE-Rusia, in particular regimul de vize si vecinatatea comuna, precum si de pe agenda Consiliului NATO-Rusia, in lumina deciziilor summitului NATO-Rusia de la Lisabona, inclusiv privind apararea antiracheta.

Adjunctul ministrului rus de externe, Vladimir Titov, a avut, de asemenea, o primire protocolara la ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, care a subliniat interesul partii romane pentru relatii pragmatice, predictibile, bazate pe incredere si respect reciproc cu Rusia, care sa creeze premisele pentru ridicarea dialogului si contactelor dintre tarile noastre la un nivel superior.

Ministrul Baconschi a accentuat asupra necesitatii unei abordari constructive in toate domeniile - politic, economic, juridic, cultural-stiintific -, atat la nivel politic, cat si de lucru, mai arata comunicatul MAE. 

#rusia, #romania, #comisie economia, #investitori straini, #traian basescu , #stiri Traian Basescu