Kazahstanul, interesat de infrastructura Romaniei pentru exporturi

Marti, 02 Martie 2010, ora 23:19
1290 citiri
Kazahstanul, interesat de infrastructura Romaniei pentru exporturi

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca in parteneriatul cu Kazahstan utilizarea infrastructurii romanesti reprezinta o solutie de penetrare a marfurilor acestei tari catre UE, omologul sau kazah precizand ca vizeaza si construirea de noi rute de transport de petrol din Caucaz.

Basescu a subliniat, in discutiile purtate cu omologul sau kazah, Nursultan Nazarbaev, palierele pe care cele doua state pot coopera, aratand ca Romania poate fi beneficiara resurselor energetice si a materiei prime necesare producerii de combustibil nuclear pentru centrala nucleara din tara noastra.

Pe de alta parte, a subliniat Basescu, Romania poate fi un partener pentru dezvoltarea industriala a Kazahstanului in ce priveste productia de echipamente petroliere, de echipamente nucleare si de echipamente energetice, in general.

Seful statului roman a precizat ca, in acest moment, Kazahstanul este cel mai important partener comercial al Romaniei din Asia Centrala, in 2009, an de criza, schimbul comercial fiind de 800 de milioane de euro in timp ce in 2008, schimburile comerciale dintre Romania si Kazahstan au insumat aproape 2 miliarde de euro.

"Romania intelege perfect nevoia Kazahstanului de a-si deschide posibilitatile de export catre piata uriasa a Uniunii Europene, o piata de 500 milioane de cetateni.

De aceea, in interiorul parteneriatului pe care il stabilim cu Kazahstanul, utilizarea infrastructurii romanesti, fie ca vorbim de Portul Constanta, de sistemul feroviar, de sistemul rutier, sau in mod deosebit de Fluviul Dunarea care traverseaza teritoriul Uniunii Europene, intalnindu-se cu Marea Nordului in Rin, reprezinta o solutie de penetrare a marfurilor din Kazahstan catre Uniunea Europeana", a subliniat Traian Basescu.

"Astazi noi am analizat probleme ale dezvoltarii in continuare a cooperarii dintre noi. Dezvoltarea livrarilor de resurse energetice catre Romania necesita dezvoltarea unor rute de transport al acestor resurse energetice.

Noi suntem intersati sa ne folosim de infrastructura de transport romaneasca pentru tranzitul materiilor prime, al cerealelor si al altor marfuri, in Uniunea Europeana", a precizat la randul sau presedintele kazah Nursultan Nazarbaev.

Nazarbaev s-a referit si la infrastructura de transport a petrolului catre Europa. "In Kazahstan privim aceasta problema din punctul de vedere al diversificarii livrarilor de resurse petroliere ale noastre pe piata mondiala.

De asemenea, avem astazi o conducta construita catre China, care transfera cateva milioane de tone si care se va mari in perspectiva si de asemenea vrem sa transportam catre Baku din Kazahstan in jur de 10 milioane si cu perspectiva de a le creste.

Incepand cu darea in exploatare a depozitului de la Kasagan in viitor, ne va permite sa obtinem o cantitate mult mai mare de petrol de la 50 de milioane in sus, de aceea am vorbit astazi cu domnul presedinte ca nu ar fi rau sa dezvoltam noi rute de transport din Caucaz, deci Kasagan prin Marea Caspica catre Baku, prin Azerbaidjan in Georgia catre Marea Neagra si mai departe pana in Romania.

Atunci proiectul de care vorbiti dumneavoastra, Constanta - Trieste, ne va fi foarte util, aceasta in cadrul proiectului care exista in Uniunea Europeana, Traceca", a spus Nazarbaev, intrebat de presa, dupa intalnirea cu Traian Basescu, care este abordarea sa fata de proiectul PEOP.

Presedintele Kazahstanului a apreciat ca se poate continua lucrul la proiectul PEOP dar, in acelasi timp, sa se continue si constructia unei noi conducte de petrol intre Marea Caspica si Marea Neagra. "De asemenea, sa construim un terminal, sa construim feriboturi cu care sa ajungem la Constanta catre Trieste.

De asemenea sa construim noi terminale pentru a ajunge pe Dunare catre alte tari europene. Dupa cum stiti, companiile noastre nationale detin 100% din Rompetrol care livreaza si in Spania, Italia, Franta si in multe alte state unde exista retele de benzinarii.

Kazahstan de asemenea asigura cam 30% din necesarul de petrol al Romaniei, de aceea noi suntem foarte interesati de a acest lucru, de aceea am vorbit cu presedintele ca vom lucra cu totii pentru a continua colaborarea in acest domeniu", a spus Nursultan Nazarbaev.

Undă verde pentru o secțiune importantă din Autostrada Transilvania: ”Am semnat astăzi un nou contract”
Undă verde pentru o secțiune importantă din Autostrada Transilvania: ”Am semnat astăzi un nou contract”
Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, anunţă, vineri, că a fost semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de construcţie a secţiunii de autostradă Chiribiş –...
Autostrada Unirii, tot mai aproape de realitate. A8 va avea 304 kilometri: ”Azi am solicitat emiterea ordinului de începere”
Autostrada Unirii, tot mai aproape de realitate. A8 va avea 304 kilometri: ”Azi am solicitat emiterea ordinului de începere”
Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, anunţă, vineri, că A8 – Autostrada Moldovei - se apropie de începerea...
#Kazahstan, #petrol, #infrastructura, #basescu , #stiri Traian Basescu