Indicatorii INS nu arata ca romanii au un trai mai bun - Dumitru Costin

Vineri, 13 Mai 2011, ora 11:52
1271 citiri
Indicatorii INS nu arata ca romanii au un trai mai bun - Dumitru Costin

Indicatorii INS arata ca Romania s-a oprit din cadere, nu ca romanii au un trai mai bun, pentru ca inca sunt fara locuri de munca sute de mii de oameni si s-au inchis mii de firme, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

"Ce se intampla in Romania este ca si caderea intr-o prapastie, la un moment dat te opresti din cadere si sa incepi sa te cateri. Noi nu am iesit inca din groapa. Ei spun ca ne-am oprit din cadere, dar ne mai ia timp pana ajungem la mal, pana ajungem unde am fost in 2008", a spus Costin.

Liderul BNS a precizat ca economia Romaniei a coborat foarte jos si, din cauza masurilor guvernamentale, caderea nu a putut fi oprita.

"Peste 600.000 de salariati au fost aruncati peste bord, mii de firme au fost inchise si inca mai sunt pe drumuri sute de mii de salariati", a mai spus Costin.

El a subliniat ca aceasta oprire din cadere nu este meritul Guvernului, care ar fi trebuit din 2008 sa investeasca masiv si sa atraga fonduri, dar nu a facut acest lucru.

"Indicatorii INS nu arata faptul ca o ducem mai bine. Putem cadea din nou oricand daca Guvernul nu ia masuri", a adaugat liderul BNS.

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% in primul trimestru, fata de ultimele trei luni ale anului trecut, astfel ca Romania a iesit tehnic din recesiune dupa doi ani si jumatate, potrivit primelor estimari anuntate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Fata de trimestrul corespunzator din 2010, PIB a urcat cu 1,6% in serie bruta si cu 0,3% in serie ajustata sezonier.

Pentru ca o economie sa iasa tehnic din recesiune este nevoie ca PIB sa creasca in doua trimestre consecutiv. In trimestrul patru din 2010, fata de precedentele trei luni, PIB a inregistrat o crestere usoara, de 0,1%.

Toate estimarile analistilor privind evolutia economiei din primul trimestru aratau ca Romania a iesit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, insa prognozele acestora au variat semnificativ, intre 0,1% si 1,1%.

Presedintele Traian Basescu a anuntat inca de sambata ca datele provizorii "indreptatesc" o crestere economica in intervalul 0,4-0,6%, fata de trimestrul anterior. El a precizat atunci ca acest lucru inseamna "iesirea din recesiune, nu din criza".

Sursa foto: Realitatea TV

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza recesiune, #dumitru costin, #institutul national statistica, #recesiune romania, #romania criza, #romania iesire recesiune, #criza, #recesiune , #stiri Traian Basescu