In Romania, se ascute conflictul dintre premier si presedinte

Marti, 13 Martie 2007, ora 01:13
835 citiri

In Romania se ascute conflictul dintre premier si presedinte, cu alegerile eurodeputatilor pe fundal. Duminica, seful guvernului l-a informat in scris pe presedinte caseful statului nu ar fi bine vazut la sedinta de luni a cabinetului.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu intentioneaza la aceasta sedintasa anunte amanarea alegerilor planificate la 13 mai pentru Parlamentul European. Presedintele Traian Basescu nu vrea sa accepte acest lucru.

Premierul a facut trimitere la considerente de ordin constitutional - in Romania presedintele poate conduce sedinte de guvern numai atunci cand ordinea de zi a lucrarilor cuprinde chestiuni de politica externa, de aparare sau ordine publica. In cazul sedintei de luni nu este vorba de nici una din aceste circumstante.

Premierul nu a intarziat sa-l asigure pe presedinte ca"va fi vazut cu placere" la sedintele de guvern, daca acest lucru va fi justificat din punct de vedere constitutional.
Seful guvernului vrea saamane alegerile pentru Parlamentul European, afirmand caactualele tensiuni politice interne din Romania dominatematica Uniunii Europene. Iar daca partenerilor de coalitie le place acest lucru, "pot trece in opozitie" - a spus sambata Tariceanu dupa sedinta consiliului de conducere a Partidului sau National Liberal (PNL).

Romania trebuie sa aleaga 35 de deputati pentru Parlamentul European nu mai tarziu de 31 decembrie. Stabilirea datei concrete a alegerilor se afla in gestiunea guvernului. impotriva intarzierii alegerilor este Partidul Democrat (PD) de la conducere, apropiat presedintelui.
In opinia observatorilor, la baza tensiunilor interne de partid din Romania, care se mentin de aproape doi ani, se aflarivalitatea dintre Basescu si Tariceanu. Seful guvernului si presedintele se acuza reciproc de coruptie. Basescu si Partidul Democrat se situeaza hotarat de partea ministrului justitiei farade partid Monica Macovei, care doreste inasprirea controlului asupra averii politicienilor. Alte partide cer demisia doamnei ministru, care se bucurade mult respect la Bruxelles.

Parlamentul ancheteaza acum, la initiativa Partidului Social-Democrat (PSD) din opozitie, eventualitatea organizarii unui referendum privind suspendarea lui Basescu. In plus, PSD ameninta cu introducerea unui vot de neincredere fata de premier, daca Tariceanu nu va trece la reorganizarea guvernului. La randul sau Basescu anunta organizarea uni referendum privind alegerile directe, daca parlamentul nu va schimba legea electorala.
Tensiunile din coalitie sunt atat de mari, incat nu se stie daca Tariceanu mai poate conta pe majoritate in parlament.

Rador