Gaz de France ameninta sa se alature South Stream, dupa ce nu a reusit sa intre in Nabucco

Joi, 07 Februarie 2008, ora 16:54
1011 citiri
Gaz de France ameninta sa se alature South Stream, dupa ce nu a reusit sa intre in Nabucco

Eliminata din proiectul Nabucco, compania franceza Gaz de France a amenintat joi indirect ca se va alatura proiectului rus South Stream, un mijloc de a face presiuni asupra partenerilor europeni pentru a fi cooptata in cele din urma in proiectul destinat sa reduca dependenta UE de gazul rus.

Gaz de France a anuntat joi ca a "luat act" de respingerea candidaturii sale pentru a deveni al saselea partener la proiectul gazoductului european Nabucco, la doua zile dupa ce s-a anuntat oficial cooptarea RWE, numarul doi pe piata germana a energiei, ca al saselea partener la acest proiect. Gaz de France concurase de asemenea pentru a deveni al saselea partener.

"In consecinta, grupul isi rezerva libertatea de actiune" si "ramane extrem de interesat sa participe la diferite proiecte din zona Europei", printre care proiectul gazoductului South Stream, a adaugat un purtator de cuvant citat de AFP. Proiectul este pilotat de grupul rus Gazprom, care este pe de alta parte unul dintre cei mai mari furnizori ai GDF.

Un purtator de cuvant al Nabucco a refuzat sa comenteze aceste declaratii.

La Nabucco, care va lega din 2012 Marea Caspica de Uniunea Europeana, pentru a reduce dependenta UE fata de gazul rus, participa, pe langa RWE, grupul austriac OMV si societatile nationale Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si Transgaz (Romania).

Dar GDF nu si-a pierdut speranta de a se implica in Nabucco in calitate de al saptelea partener, a declarat joi o sursa apropiata dosarului, ipoteza careia i-ar fi favorabile Romania, Ungaria si Austria.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a venit in ajutorul grupului de stat francez in timpul unei deplasari de luni in Romania, in cursul careia omologul sau roman Traian Basescu si-a declarat public sprijinul pentru GDF.

Comentand amenintarea GDF de a se alatura South Stream, care este unul dintre proiectele concurente Nabucco, Francis Perrin de la revista Le petrol et le gaz arabe, a spus: "Este un mod de a face presiuni asupra consortiului spunand 'includeti-ma si pe mine sau fac o nebunie'".

GDF are "cateva atuuri", potrivit lui Perrin, caci este unul dintre cele mai mari grupuri europene de pe piata tranzitului de gaz pe care se concentreaza mai mult decat pe electricitate, spre deosebire de RWE, si care "a dovedit o diversficare a aprovizionarii sale" - Norvegia, Rusia si Algeria.

Or proiectul Nabucco intentioneaza tocmai sa diversifice aprovizionarea cu gaz a Europei, foarte dependenta in prezent de Rusia, intr-un context de cerere de energie din ce in ce mai mare.

GDF va fuziona pana la sfarsitul lunii iunie cu grupul francez Suez, actor major pe piata de gaz natural lichefiat.

O problema persistenta este faptul ca Turcia blocheaza inca intrarea GDF in proiectul Nabucco pentru a protesta fata de recunoasterea genocidului armean de catre Parlament francez.

La ceremonia de semnare cu RWE, luni, seful grupului turc Botas, Saltuk Duzyol, a insistat asupra faptului ca orice decizie cu privire la un nou membru ar trebui luata de toate partile implicate deja.

In timp ce europenii isi afiseaza diviziunile cu privire la Nabucco, Rusia nu pierde timpul. La sfarsitul lunii ianuarie, Gazprom a incheiat acorduri de parteneriat cu doua tari din Balcani, Bulgaria si Serbia, pentru construirea gazoductului South Stream.

Gazoductul ruso-italian South Stream, initiat de grupul rus Gazprom si compania italiana ENI, va porni din Rusia, va trece pe sub Marea Neagra, prin Bulgaria, de unde se va diviza spre nord-vest catre Austria si spre sud, spre Grecia si Italia.

Gazprom se straduieste, de asemenea, in nordul Europei, sa construiasca un alt gazoduct care sa deserveasca Germania, numit North Stream. Acesta ocoleste tarile baltice, cu care Rusia are relatii tensionate.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.