Ford, interesata de Daewoo Craiova

Luni, 19 Septembrie 2005, ora 02:42
986 citiri

Compania Ford ar putea prelua fabrica de masini de la Craiova, dupa retragerea Daewoo, unde sa fabrice masini cu motor hibrid.Romania este un loc in care Ford este interesata sa investeasca, a anuntat presedintele companiei, William Ford Jr, dupa intalnirea pe care a avut-o la Detroit cu presedintele Traian Basescu. "Fordul are o istorie destul de importanta in Romania. Presedintele mi-a spus ca vechile masini Ford circula si acum in tara dumneavoastra", si-a aratat surprinderea William Ford Jr.

Presedintele Traian Basescu a vorbit si el despre investitia pe care Ford ar intentiona sa o faca in Romania, studentilor romani de la Standford dezvaluindu-le ca Ford ar putea prelua Craiova. Luna viitoare, statul ar putea redeveni proprietarul actualei Daewoo Automobile Romania, prin preluarea pachetului de 51% de actiuni de la partea coreana. Ulterior, Ford ar putea participa la licitatia pentru preluarea fabricii de automobile, posibil chiar alaturi de rivalul sau, General Motors.

GREENFIELD. Surse din delegatia oficiala prezenta la Ford sustin insa ca investitia pe care producatorul american de automobile ar intentiona sa o faca in Romania este una serioasa, de circa 500 de milioane de dolari. Ea ar presupune fie preluarea fabricii de la Craiova, fie o investitie de la zero, "greenfield". Ford ar intentiona sa produca in Romania autoturisme de tip hibrid, data fiind si cresterea ingrijoratoare a preturilor la combustibili in Romania si in Europa in general. Ford a lansat deja primul model hibrid produs in America de Nord, Ford Escape Hybrid, care consuma mai putin cu 6,5 l la 100 km in traficul extraurban si cu 7,5 in urban.

Pana acum piata modelelor hibrid A- care presupune dotarea vehiculului pe langa motorul conventional si cu unul electric, bateriile electrice in baza carora functioneaza acesta reincarcandu-se automat in timpul franarii si reducand astfel consumul de benzina A- este detinuta de Toyota, cu modelul popular Prius si unul mai scump, Lexus, concurata de Honda, Peugeot si DaimlerChrysler in partene-riat cu General Motors.

Oana Stancu

Jurnalul National