Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dominique de Villepin in vizita la Bucuresti si la Sofia

Dominique de Villepin in vizita la Bucuresti si la Sofia

Primul-ministru francez Dominique de Villepin face joi si vineri o calatorie in Romania si in Bulgaria, pentru a "institui un dialog" cu cei doi noi membri ai Uniunii Europene.

El urmeaza de asemenea sa semneze doua acorduri, unul la Bucuresti asupra protectiei minorilor izolati in Franta, celalalt la Sofia despre schimbul de informatii clasificate. Insotit de ministrul delegat al afacerilor europene, Catherine Colonna, el va fi al doilea responsabil european de prim plan, dupa italianul Romano Prodi la 16 ianuarie, care se duce in aceste tari dupa intrarea lor in UE la 1 ianuarie.

Dominique de Villepin urmeaza sa inmulteasca intalnirile cu principalii responsabili din cele doua tari. "Este o vizita oficiala, dar inainte de toate o vizita de lucru", s-a aratat miercuri in anturajul sau. Calatoria, a subliniat aceeasi sursa, vizeaza sa "ureze bun venit in Uniune" si sa "instaureze in aceasta faza a integrarii lor un dialog pe cat se poate de frecvent, direct si suplu".

Joi, la Bucuresti, Villepin urmeaza sa semneze un "acord asupra protectiei minorilor izolati si a revenirii lor in tara lor de origine", care, potrivit serviciilor primului-ministru, "prelungeste si intareste" o conventie din 2002.
Acesta vizeaza sa asigure sustinere adolescentilor romani aflati in dificultate in Franta, in principal la Paris. Conform unei surse romanesti, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului, 69 dintre ei ar fi fost repatriati astfel dupa 2002.

Potrivit serviciilor primului-ministru francez, circa 880 de interpelari de romani au fost efectuate in Franta in 2005, din care jumatate implicau minori. Se subliniaza ca este posibil ca unele persoane sa fi fost arestate de mai multe ori. Cu prilejul vizitei sale la Bucuresti, Villepin urmeaza sa il intalneasca pe primul-ministru liberal roman Calin Tariceanu, apoi pe presedintele Traian Basescu.

In cursul dupa amiezii, el urmeaza sa sustina o conferinta despre Europa. Acesta ar putea fi prilejul de a detalia planul sau despre un nou proiect institutional orientat spre dezvoltarea unei Europe politice si favorizarea armonizarii sociale.

Dominique de Villepin urmeaza de asemenea sa dezbata cu studentii francofoni un aspect al calatoriei sale legat de faptul, de mai multe ori subliniat de presedintele Jacques Chirac, ca o data cu intrarea Sofiei si a Bucurestiului, tarile membre ale francofoniei devin majoritare in UE cu 27 de membri. Aceasta deplasare in Romania intervine in timp ce coalitia intre liberali si democrati, la putere in aceasta tara, este repusa in cauza de decizia Partidului Democrat de a se prezenta singur la alegerile pentru Parlamentul European.

Vineri, Dominique de Villepin va fi primit la sosirea sa la Sofia de primul-ministru bulgar Serghei Stanisev. Este prevazuta o conferinta de presa comuna. Primul-ministru francez va semna o conventie stabilind regulile pentru schimbul de informatii clasificate, atat in domeniul privat - apel de oferte in sectoarele sensibile ca apararea - cat si in cel public. Dupa-amiaza va incepe cu o intrevedere cu presedintele Gheorghi Parvanov, inaintea unei vizite la muzeul de arheologie si a unei intalniri cu intelectuali.

Dominique de Villepin urmeaza de altfel sa ii intalneasca pe reprezentantii comunitatilor franceze din cele doua tari.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 802 ori