Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Diplomatia romaneasca, ostatica unui razboi de orgolii la varful

Diplomatia romaneasca, ostatica unui razboi de orgolii la varful

Romania nu mai are ministru al facerilor externe de sase saptamani, iar posturile de ambasador din 18 tari sunt vacante: diplomatia este ostatica razboiului dintre presedintele Traian Basescu si primul-ministru Calin Tariceanu, estimeaza analistii.

La 31 ianuarie, un cotidian de la Bucuresti dezvaluia ca doi muncitori romani erau arestati de fortele americane din Irak, cu acuzatia de spionaj. Mandru de aceasta exclusivitate, ziarul nu banuia ca acest caz va provoca o furtuna in Romania.

Daca pentru cei doi muncitori, problema s-a rezolvat cateva zile mai tarziu, ei fiind eliberati si intampinati ca niste eroi in tara, seful diplomatiei Razvan Ungureanu si-a pierdut cu acest prilej postul, acuzat de primul-ministru ca l-a tinut deoparte de informatiile legate de acest subiect.

Considerat ca un apropiat al presedintelui Basescu, Ungureanu avusese deja un dezacord cu seful guvernului in iunie anul trecut cand a criticat anuntul intempestiv al acestuia din urma despre o retragere apropiata a trupelor romane din Irak.

Aceasta prima greseala i-a atras lui Ungureanu blamul din partea Partidului National Liberal al lui Tariceanu. Dar in timp ce relatiile intre presedinte si primul-ministru s-au degradat puternic ulterior, ministrul a platit pagubele acestui conflict.

La jumatatea lui februarie, seful guvernului desemna un succesor al lui Ungureanu, in persoana istoricului si eurodeputatului liberal Adrian Cioroianu. O optiune respinsa de Basescu care, cu o luna mai tarziu, refuza in continuare sa aprobe aceasta numire.

"I-am spus lui Tariceanu ca desemnarea lui Cioroianu nu este o solutie buna si i-am recomandat sa gaseasca un diplomat experimentat", a declarat vineri presedintele.

Un sfat respins imediat de primul-ministru care a replicat ca"nu are nicidecum intentia sa faca alta propunere".

"Cioroianu este victima razboiului dintre cele doua palate", cel prezidential si cel guvernamental, a comentat o sursa din Ministerul Afacerilor Externe. "Chiar daca ar fi obtinut investitura ca ministru, el nu s-ar bucura de aceeasi influenta in ochii omologilor sai care stiu ca el nu beneficiaza de sustinerea presedintelui", a declarat pentru AFP aceeasi sursa.

Acest impas intervine de altfel intr-un moment in care posturile de ambasadori intr-o serie de capitale, printre care Washington, Paris, Londra, sunt vacante, de mai multe luni in cazul unora, persoanele desemnate pentru a le ocupa fiind prinse la mijloc in diferendul intre Basescu si
Tariceanu.

In opinia fostului ministru de externe Adrian Severin, in prezent eurodeputat social-democrat, "blocajul institutional in relatiile externe ale Romaniei este total".

"Cand ministerul este decapitat si principalele posturi de ambasador nu pot fi ocupate, este evident ca politica externa este blocata", a declarat Severin pentru AFP.

"Pot fi de acord cu dl. Basescu care estimeaza ca dl. Cioroianu nu are experienta necesara pentru a conduce diplomatia, dar trebuie sa subliniem ca decizia de a numi un ministru nu apartine presedintelui, ci sefului guvernului", a adaugat el.

In timp ce cei doi adversari par hotarati sa ramana pe pozitiile lor, in cercurile diplomatice se evoca o solutie de compromis, adica "un tehnocrat cu o experienta ca ambasador" care sa nu fie apropiat nici presedintiei, nici guvernului.

Dupa cum considera Severin insa, o asemenea varianta ar fi greu de realizat: "avand in vedere razboiul la varf, un tehnocrat care nu se bucura de sustinerea nici unui partid va fi repede zdrobit".


Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 803 ori