Depasirea deficitului bugetar taie din fondurile UE

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 00:04
1354 citiri
Depasirea deficitului bugetar taie din fondurile UE

Presedintele Traian Basescu le-a spus marti parlamentarilor ca, potrivit noului concept european privind guvernanta economica, Romania risca din 2012 sa piarda fonduri europene, daca nu va respecta cifrele bugetare convenite cu Bruxelles-ul, relateaza NewsIn.

Romania va trebui sa transmita Comisiei Europene, incepand din aprilie anul viitor, proiectul bugetului de stat pe 2012, fara avizul Comisiei bugetul neputand fi adoptat.

Seful statului a aratat ca marea problema nu este neaparat obtinerea avizului CE in ce priveste bugetul de stat, ci respectarea cifrelor prevazute in buget.

In caz contrar, statele care nu sunt in zona euro, risca sa piarda din fondurile europene alocate.

"Guvernanta economica este alt nou concept la nivel european, care va introduce mai multa disciplina si rigoare in procesele macroeconomice din tarile membre si va preveni viitoarele crize(..)

Indiferent de majoritatea care va guverna Romania in urmatorii zece ani, oamenii politici vor trebui sa tina cont de parcursul stabilit prin Strategia Europa 2020 si de constrangerile guvernantei economice europene", a precizat seful statului.

Presedintele le-a explicat parlamentarilor ca guvernanta economica presupune ca incepand din aprilie anul viitor, Romania trebuie sa transmita Comisiei Europene proiectul bugetului de stat pentru anul 2012.

"Fara avizul Comisiei Europene nu se poate adopta bugetul de stat.

Nu este valabil numai pentru Romania. Lucrurile sunt valabile de la Germania, Marea Britanie, Franta, Olanda, Bulgaria s.a.m.d., toate cele 27 de state membre trebuie sa isi supuna bugetele avizului Comisiei Europene, un aviz care va deveni imperativ", a explicat el.

Basescu a precizat ca, momentan, se analizeaza modul in care statele care nu respecta cifrele stabilite in buget sa poata fi penalizate, dar nu s-a luat inca o decizie definitiva.

"Va pot spune ce s-a discutat la ultimul Consiliu: statele din zona euro vor fi penalizate prin amenzi reprezentand procente din produsul intern brut, ca va fi 0,5, ca va fi 0,3, ca va fi 1, nu stim.

Se discuta, dar aceasta pare a fi solutia catre care ne indreptam pentru statele membre ale zonei euro.

Statele care nu se afla in zona euro vor fi penalizate prin reducerea alocarilor Uniunii Europene", a atentionat presedintele, aratand ca o depasire cu un procent a deficitului stabilit ar putea fi sanctionata cu o reducere de 1,3 miliarde de euro din fondurile nerambursabile.

"Deci nu se mai joaca nimeni cu nerespectarea criteriilor de la Maastricht si principalele doua criterii care vor fi in analiza sanctiunii statului care nu indeplineste criteriile de la Masstricht vor fi deficitul bugetar si nivelul de indatorare publica.

De aceea, ati vazut in obiectivele Guvernului ca pana in 2012 trebuie sa trecem la un deficit maxim de 3%, pentru ca asa ne-am angajat, aceasta este regula pentru toate statele Uniunii", a explicat Traian Basescu.

El a admis insa ca Romania sta bine, fata de multe alte state europene, in ce priveste datoria publica.

"As indrazni sa spun ca ambele sunt medicamentele cele mai eficiente impotriva populismului si demagogiei.

Dar si cel mai bun stimulent pentru dezvoltare", a conchis seful statului. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #bugetar, #deficit, #fonduri, #ue , #stiri Traian Basescu