Decizie istorica privind Insula Serpilor

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 10:27
1864 citiri

(REUTERS) Curtea Internationala de Justitie a trasat o noua granita maritima intre Romania si Ucraina, pentru a incheia o disputa in Marea Neagra, ce afecta drepturile de forare pentru petrol si gaze.

Romania va obtine accesul la aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 12 milioane de tone de titei. "Curtea de la Haga a dat satisfactie Romaniei", a declarat presedintele Traian Basescu. "Este un mare succes al Ministerului de Externe al Romaniei".

Si Ucraina a salutat decizia ca pe un "compromis intelept", care a rezolvat vechea disputa definitiv.

Andrii Gonciaruk, consilierul pe probleme de politica externa al presedintelui Viktor Iuscenko, a afirmat ca sentinta a creat "conditiile favorabile pentru ca fiecare parte sa aduca investitii externe pentru exploatarea resurselor naturale in aceasta parte din Marea Neagra".

Ambele tari sunt decise sa foloseasca noile rezerve energetice si sa reduca dependenta lor de gazul rusesc, puternic subliniata luna trecuta de o disputa legata de preturi intre Moscova si Kiev.

Cei 15 judecatori ai curtii - cel mai inalt organism judiciar al ONU - au luat decizia in unanimitate.

Insula sau stanca?

Miza consta in drepturile de explorare si forare intr-o zona totala de 12.000 de km patrati, despre care Romania a spus ca ar contine mai mult de 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Ucraina a revendicat o granita mai apropiata de coasta vestica a Marii Negre, spunand ca Insula Serpilor ii da drepturi teritoriale in apele respective.

"Decizia da Romaniei aproximativ patru cincimi din zona pe care o revendicase", a spus Bogdan Aurescu, agentul care s-a ocupat de caz pentru Romania.

"Consideram ca este o solutie corecta si echitabila a curtii", a mai declarat Aurescu reporterilor, dupa aflarea deciziei.

Noua granita maritima tine cont de o sectiune mica de 12 mile marine de la arcul ce inconjoara Insula Serpilor, apoi imparte distanta dintre linia de coasta a Romaniei, de 248 de km, si linia de coasta a Ucrainei, de 705 km.

Total, Royal Dutch Shell, BP si OMV si-au exprimat interesul fata de investitiile in zona.

Ca parte a procesului, curtea a decis si ca mica Insula a Serpilor, de marimea a aproximativ 20 de terenuri de fotbal, ar trebui considerata insula, si nu un conglomerat de stanci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romaniei, #disputa, #naturale, #parte, #decizia, #pentru, #noile, #foloseasca, #rezerve, #reduca , #stiri Traian Basescu