Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Datoriile de 4 mld euro pe care le-ar fi lasat Tariceanu incurca bugetul pe 2009

Datoriile de 4 mld euro pe care le-ar fi lasat Tariceanu incurca bugetul pe 2009
Alcatuirea bugetului pe 2009 intampina dificultati din cauza datoriilor pe care Cabinetul Tariceanu le-ar fi lasat actualului Executiv, acestea putand ajunge si pana la 4 miliarde de euro, au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale. Potrivit acelorasi surse, in acest moment datoria sigura pe care o are statul este in jur de 2 miliarde de euro, dar aceasta suma ar putea ajunge chiar pana la 4 miliarde de euro. Aceste cheltuieli au fost angajate atat de autoritatile centrale, cat si locale, reprezentand indeosebi datorii catre agenti economici privati.


 Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat saptamana trecuta pentru NewsIn, ca deficitul bugetului general consolidat a ajuns anul trecut la 4,5% din produsul intern brut (PIB), dupa standardele romanesti, insa a atins 5,21% din PIB dupa standardele europene, potrivit ultimele date disponibile.Presedintele Traian Basescu a spus saptamana trecuta ca Romania intra intr-un an de austeritate, pornind cu un deficit bugetar de peste 5% din PIB, si ca abordarea din ultimii doi ani, care privea bugetul de stat ca pe un loc comun din care "se infrupta toti bugetarii", se va schimba radical."Asta e realitate, Romania intra in anul 2009 cu un deficit bugetar pe standarde europene de peste 5% din PIB, in conditiile in care avem o contractie a productiei industriale", le-a spus Basescu, la sedinta CSM, magistratilor.In 30 decembrie, premierul Emil Boc declara ca deficitul bugetar se apropie de 5% din PIB, iar veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu 7 miliarde de euro comparativ cu incasarile estimate, ceea ce a dus la neachitarea unor facturi de sute de milioane de euro pentru lucrarile de infrastructura.Guvernul asteapta ca Ministerul Finantelor Publice sa faca o analiza a situatiei economice, care ar urma sa fie finalizata la mijlocul acestei luni.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1063 ori