Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criteriul de atribuire a contractului pentru masinile MIRA a fost pretul cel mai mic

Criteriul de atribuire a contractului pentru masinile MIRA a fost pretul cel mai mic

Ager Leasing, firma care a castigat majoritatea contractelor de achizitie pentru masinile Politiei, sustine ca principalul criteriu de atribuire a contractului a fost pretul cel mai mic, precizand ca dotarile necesare au crescut suma pentru care este cumparata, in mod obisnuit, o masina.

"Mentionam ca procedura de achizitie s-a desfasurat cu respectarea tuturor cerintelor din OUG nr. 34/2006, privind achizitiile publice. Procedura aleasa a fost cea de licitatie deschisa", se arata in comunicatul Ager Leasing remis miercuri.

Potrivit comunicatului, criteriul de atribuire stabilit de unitatea achizitoare a fost "pretul cel mai scazut, ceea ce implica stabilirea ofertei castigatoare pe baza clasamentului intocmit in ordinea descrescatoare a preturilor ofertate".


Procedura de achizitie a fost demarata in primavara anului 2007, iar depunerea ofertelor a avut loc in decembrie acelasi an, sustine Ager Leasing, care considera ca a fost "o perioada de timp suficienta pentru ca oricare dintre operatorii economici care si-au manifestat intentia de a participa la procedura prin formularea a numeroase cereri de clarificari sa poata elabora oferte competitive care sa corespunda complexitatii specificatiilor tehnice si a proiectului in ansamblul sau".


Ager Leasing precizeaza ca autospecialele care au facut obiectul procedurii de achizitie, cu diverse destinatii - politie rutiera, rurala, criminalistica, operativa, etc. corespund intrutotul cerintelor din documentia de atribuire, avand dotari specifice de ultima generatie, conform cerintelor tehnice ale MIRA si "care sunt absolut necesare pentru asigurarea integrarii Romaniei in spatiul Schengen".


Realizarea si livrarea autospecialelor de politie presupune, printre altele, transformarea caroseriei, a instalatiei electrice, etc. a autovehiculelor de baza, integrarea echipamentelor specifice, precum si omologarea autospecialelor de catre institutiile abilitate.

"Datorita complexitatii unora dintre echipamentele incorporate, s-a solicitat si instruirea personalului de specialitate al MIRA care urmeaza sa le exploateze. Unele dintre echipamente presupun omologari si avizari periodice pe perioada de leasing", se mai arata in comunicat.


Prin urmare, contravaloarea autovehiculelor si a echipamentelor suplimentare include, potrivit Ager Leasing, si urmatoarele cheltuieli de realizare si avizare a proiectului si a prototipului pentru fiecare tip de autospeciala: cheltuieli de montaj, paza si stocaj pe toata perioada de integrare a echipamentelor pe autovehicule; cheltuieli cu asigurarea autovehiculelor si a echipamentelor suplimentare pe perioada realizarii montajului si a omologarii autospecialelor; cheltuieli ocazionate de mentinerea garantiei autovehiculului dupa interventia asupra caroseriei si a instalatiei electrice a acestuia, garantia autospecialei in ansamblul sau, dupa integrarea tuturor echipamentelor; costurile de instruire a personalului de specilitate din cadrul MIRA, dar si alte cheltuieli.


Oferta de leasing a societatii mai include cheltuieli privind atestarile metrologice periodice pe perioada de leasing, contravaloarea ITP-ului, contravaloarea reviziilor tehnice periodice pe durata de leasing de 3 ani, asigurarea pe parcursul celor 3 ani de leasing, dobanda de leasing, cheltuieli de omologare si inmatriculare, etc.


"Toate aceste sume sunt costuri specifice si generate de complexitatea fiecarui tip de autospeciala si este evident ca ele nu au de ce sa se regaseasca in preturile de lista corespunzatoare autovehiculelor comercializate pentru transport persoane in circuit civil", se mai arata in comunicatul Ager Leasing.


Presedintele Traian Basescu a suspendat, marti, sedinta CSAT in care s-au prezentat achizitiile MIRA si ale Ministerului Apararii, seful statului precizand ca, pe langa aspectele dubioase legate de preturile pe care a acceptat sa le plateasca Politia Romana pe aceste 2136 de masini, ministerele nu au prezentat documentele in avans.


NewsIn a dezvaluit, in august, ca Subaru Motors Trading a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate ca IGPR a cumparat 300 de autospeciale 4x4 de patrulare pentru politia rurala de la un ofertant care, sustine distribuitorul, nu ar avea dreptul sa vanda produse Subaru, aceasta firma avand, insa, si alte contracte cu institutii publice.


Este vorba despre societatea Ager Leasing IFN, care a castigat majoritatea contractelor de achizitie cu MIRA.


In replica, Inspectoratul General al Politiei Romane a precizat, in august, ca societatea Ager Leasing IFN  a fost singura care a raspuns anuntului de participare la licitatia pentru cele 300 de autospeciale 4X4 destinate Politiei Rurale si a fost declarata castigatoare.


Potrivit declaratiei din august a Politiei, pretul unei autospeciale Subaru Forester, conform ofertei Ager Leasing IFN, este de 160.134,92 lei, cu T.V.A. In acest pret sunt incluse toate echipamente si dotarile suplimentare solicitate de IGPR, contravaloarea reviziilor si a inspectiilor tehnice periodice, valoarea asigurarilor CASCO si RCA, montajul, proiectarea, omologarea si avizarea de catre institutii abilitate (B.R.M.L., R.A.R), precum si toate cheltuielile de leasing implicate (dobanzi, comisioane), au precizat oficialii Inspectoratului.


In documentele depuse la dosarul din instanta, conform raportului procedurii de atribuire intocmit in februarie, comisia de evaluare a desemnat castigator SC Ager Leasing IFN pentru 28 de loturi de masini din 31. Toate locurile insumeaza 2.923 de masini.


Potrivit datelor de la Registrul Comertului, societatea Ager Leasing  IFN este detinuta de Mihail Bogdan Savin, actionar majoritar.

Reprezentantii ALB se arata "socati" de declaratia Autoritatilor Publice care ataca, fara nici

o consideratie fata de prezenta atmosfera de criza financiara, un produs

financiar recunoscut care este contractul de leasing prin achizitie publica.

"In

ciuda faptului ca banuim ca acest atac este 

in principal un argument de campanie electorala, ALB considera acest tip

de comunicare publica foarte periculos pentru stabilitatea si increderea in

sistemul financiar din Romania, precum si in functionalitatea autoritatilor

publice", se arata intr-un comunicat ALB remis Bloombiz.

Potrivit comunicatului, ALB, care numara 30 de companii de leasing financiar

si 4 de credit de consum, totalizand 94% din piata de leasing din Romania, a

fost partener de dialog al Politiei Romane in procesul de informare a tuturor

membrilor sai asupra initierii procedurilor de licitatie publica.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1253 ori