Cresterea varstei de pensionare si egalizarea intre barbati si femei este necesara

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 17:05
859 citiri
Cresterea varstei de pensionare si egalizarea intre barbati si femei este necesara

Presedintele Traian Basescu a declarat marti, in plenul reunit, ca masura de crestere progresiva a varstei de pensionare si egalizarea acesteia la femei si barbati este "necesara" din cauza problemelor demografice, fiind datoria politicienilor sa explice aceste masuri populatiei, precizeaza NewsIn.

"Masura de crestere progresiva, pana in 2030, a varstei de pensionare, pana la 65 de ani, precum si egalizarea acesteia la femei si la barbati este necesara, avand in vedere tendintele demografice ingrijoratoare din Romania, si nu numai, inclusiv din UE. Imbatranirea populatiei si scaderea ratei natalitatii ne pot aduce in situatia in care un numar foarte mic de salariati trebuie sa sustina o populatie majoritar imbatranita", a spus Basescu.

Seful statului a explicat ca este de datoria oamenilor politici responsabili sa "nu se joace cu sperantele actualilor si viitorilor pensionari" si sa le explice acestora necesitatea masurilor luate.

"Sa nu le promitem mai mult decat se poate oferi, sa le explicam situatia dramatica in care se afla acum fondul de pensii si variantele realiste prin care putem reduce si acoperi deficitul. Scopul nostru este sa salvam si sa garantam sustenabilitatea actualului sistem de pensii de stat", a precizat seful statului.

In acest context, Basescu a spus ca este nevoie de cresterea veniturilor in bugetul de stat, ceea ce nu poate fi facut decat prin diminuarea evaziunii fiscale si largirea bazei de impozitare, fiind inca prea multe categorii de venituri exceptate de la impozitare.

"Faptul ca suntem intr-o perioada de criza nu poate fi o scuza pentru cei care nu-si platesc obligatiile catre stat, asa cum statul la randul lui trebuie sa-si plateasca datoriile catre agentii economici", a mai spus Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#basescu, #pensii, #pensionare, #sistem, #varsta , #stiri Traian Basescu