Conducerea ASF ar fi fost amenintata cu demiterea, in cazul unor decizii dure cu privire la Astra

Joi, 20 Februarie 2014, ora 11:24
1597 citiri
Conducerea ASF ar fi fost amenintata cu demiterea, in cazul unor decizii dure cu privire la Astra

Conducerea Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a fost avertizata din piata de asigurari ca va fi demisa daca ia decizii dure in cazul societatii Astra, se arata intr-un comunicat transmis de ASF dupa declaratiile presedintelui Traian Basescu.

"Consiliul ASF doreste sa aduca la cunostinta publicului ca la sfarsitul anului trecut, cand a demarat demersul de control la societatea Astra, a primit avertismente din piata asigurarilor ca in cazul unor decizii dure la adresa Astra, vor exista mari probleme iar conducerea ASF va fi demisa. ASF a ignorat aceste avertismente si a luat toate deciziile care se impun din analiza deficientelor constatate la Astra. ASF nu raspunde la niciun fel de demersuri de intimidare si ia toate masurile care se impun in urma neregulilor constatate. In privinta indiciilor infractionale ferme de care dispune ASF, autoritatea sesizeaza, conform legii, organele care au atributii in acest sens si nu cedeaza in fata presiunilor, fie ele si institutionale", se arata in comunicatul autoritatii, citat de Mediafax.

Autoritatea de reglementare remarca faptul ca, pentru presedintele Romaniei, ASF este "o cloaca", iar patronul Astra este "domnia sa".

"Nu putem sa nu remarcam similitudinea de atitudine dintre presedintele Romaniei si patronul Astra. Pentru patronul Astra, presedintele ASF habar nu are de asigurari, iar pentru presedintele Romaniei, presedintele ASF "nu are competente pe piata de capital". Si pentru presedintele Romaniei si pentru actionarul majoritar al Astra, conducerea ASF este "incompetenta", se arata in comunicat.

ASF: Salariile conducerii au intrat in atentia presedintelui dupa masurile din cazul Astra

De asemenea, ASF remarca faptul ca salariile conducerii institutiei, comunicate public inca de anul trecut si semnificativ mai mici decat cele ale conducerilor fostelor comisii de supraveghere, au intrat in atentia presedintelui Romaniei abia dupa ce autoritatea a luat o masura de o duritate fara precedent in cazul Astra.

ASF a instituit, marti, procedura de redresare financiara prin administrare speciala a Astra, liderul pietei de asigurari, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG Advisoru ca administrator special.

In replica, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitura "de tip mafiot", incalificabila, care va genera un soc international urias. De asemenea, Adamescu a anuntat ca va contesta in justitie decizia ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiara pentru Astra.

Presedintele cere Parlamentului revocarea "imediata" a conduceri a ASF

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca cere Parlamentului revocarea "imediata" a intregii conduceri a ASF, sustinand, referitor la aceasta institutie, ca este "o cloaca, unde si-au gasit loc de parcare toti clientii politici, altfel profund incompetenti si nepregatiti pentru aceasta munca".

Presedintele a declarat ca si dezbaterea publica si realitatile il obliga sa ceara revocarea imediata a intregii conduceri a ASF.

"ASF este o cloaca, in care si-au gasit loc de parcare toti clientii politici, altfel, profund incompetenti si nepregatiti pentru aceasta munca, fie ca vorbim de Dan-Radu Rusanu, fie ca vorbim de Daniel Daianu, fie ca vorbim de Ursache, fie ca vorbim de sotia domnului Chitoiu, de Dan-Mircea Popescu - ce legatura o avea Dan Mircea Popescu cu ASF, cand el a fost minsitru pe la Munca - fie ca vorbim de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru. Toata aceasta cloaca trebuie curatata de la ASF si facut din ASF o institutie cu autoritate profesionala si morala", a declarat presedintele.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a luat act de declaratiile presedintelui Romaniei privind intentia de a solicita Parlamentului Romaniei revocarea intregii conduceri a institutiei, se spune in comunicatul ASF dat publitatii miercuri seara, dupa declaratiile presedintelui Basescu.

"ASF recunoaste dreptul oricarui cetatean al Romaniei, inclusiv al presedintelui Romaniei de a solicita oricui doreste si orice doreste. ASF recunoaste dreptul oricarui cetatean al Romaniei, inclusiv al presedintelui Romaniei, de a avea pareri personale despre orice persoana. ASF considera insa inacceptabila formularea utilizata in spatiul public de catre presedintele Romaniei a termenului de "cloaca" folosit la adresa intregii ASF si reaminteste presedintelui Romaniei ca, potrivit articolului 30 din Constitutia Romaniei, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine", se arata in comunicat.

ASF: defaimare a institutiei, cel putin nepotrivita

ASF considera demersul de defaimare a institutiei drept unul cel putin nepotrivit din partea oricarui reprezentant al oricarei institutii a statului.

"Remarcam ca acest atac fara precedent la adresa unei intregi institutii de supraveghere a statului roman vine in contextul in care ASF a luat o masura fara precedent in piata asigurarilor din Romania. ASF a decis marti, 18 februarie, deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrator special pentru Astra", se mentioneaza in comunicat.

In privinta salarizarii conducerii ASF, institutia arata ca a facut publice aceste informatii inca de la infiintare.

"Veniturile conducerii ASF vehiculate de presa sunt mult sub cele ale fostelor conduceri. Spre exemplu, Constantin Buzoianu, descris de presa ca fost sef al Militei Economice din portul Constanta si un apropiat al presedintelui Romaniei, nominalizat politic pentru functia de presedinte al CSA, sub mandatul caruia Astra nu a primit nicio sanctiune semnificativa, a avut intr-un interval de doua luni venituri de 151.851 de euro", se mai spune in comunicat

De asemenea, fostul comisar al CNVM, Gheorghe Albu, nominalizat politic pentru aceasta pozitie, a avut in ultimele doua luni inainte de infiintarea ASF venituri de 69.816 euro

"Fostul comisar al CNVM, Stefania Ferencz, descrisa de presa drept "secretara domnului Boc", a avut in ultimele doua luni inainte de infiintarea ASF, venituri de 64.131 de euro", se precizeaza in comunicat.

ASF a fost infiintata in aprilie 2013 prin comasarea fostelor comisii de supraveghere a pietei de capital, a asigurarilor si a pensiilor private de la CNVM, CSA si CSSPP.

Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pietei de asigurari din Romania, cu subscrieri de peste un miliard de lei in 2012 si mai mult de patru milioane de clienti.

Piata asigurarilor generale si de viata a depasit opt miliarde de lei in 2013, conform datelor preliminare ale ASF.

#asf astra, #astra asigurari, #caz astra, #conducere ASF , #stiri Traian Basescu