Comentatorul politic Catalin Avramescu, despre discursul lui Traian Basescu

Joi, 15 Februarie 2007, ora 07:19
847 citiri

Desi presedintele Traian Basescu si-a anuntat intentia de a se adresa plenului parlamentului, din sala au lipsit reprezentantii PRM, PC si ai PSD. De altfel, refuzul presedintelui de a specifica tema discursului sau a starnit nenumarate supozitii si nemultumirea acestor partide.

In ce masura discursul a constituit o surpriza? - l-am intrebat pe comentatorul politic Catalin Avramescu.

Catalin Avramescu: Categoric este o surpriza, pentru ca Traian Basescu, desi s-a pronuntat si in alte randuri cu privire la votul uninominal, de data aceasta iese ca aproape unic suporter al sau, dupa ce partidele au renuntat, se vede treaba, sa-l mai sustina in parlament. Dar as spune ca surpriza cea mai mare nu este aici, ci este in recursul insusi la institutia referendumului. Nici un presedinte al Romaniei nu a mai facut acest mare pas politic. Este, intr-un fel, un pas in necunoscut, este un pas cumva netestat. Sigur, au mai fost referendumuri, a mai fost referendumul din 2003, pentru adoptarea revizuirii Constitutiei, dar acela este un referendum dorit cumva, promovat de toata clasa politica. Acuma avem de-a face cu seful statului, care face pasul catre referendum pentru consultarea directa a poporului.

Realizator: Dar ce ar insemna concret introducerea votului uninominal? Care ar fi motivul pentru care presedintele insista pe acest lucru?

Catalin Avramescu: Motivul este simplu. Actuala compozitie a parlamentului - si as vrea sa spun ca nu ma refer pur si simplu la parlamentul pe care il avem acum in fata, ma refer la genul acesta de parlament pe care il avem de niste legislaturi incoace - actuala compozitie a parlamentului este rezultatul votului pe liste. Ori votul pe liste, printre alte lucruri, produce un efect destul de interesant: produce intarirea oligarhiilor de partid, intarirea organelor centrale ale partidului, in detrimentul cui? In detrimentul, sa zic asa, a bazei, in detrimentul membrilor simpli, in detrimentul, la urma urmei, al opiniei publice, care nu se mai simte reprezentata. De ce? Pentru ca mecanismul listelor de partid este de asa natura incat ii lasa pe liderii de partid sa puna pe proprii clienti. Nu numai ca pun acolo clientii lor pe listele de partid, dar ei isi pun rudele - uitati-va spre exemplu la relatiile de rudenie din politica romaneasca. Avem adevarate familii politice, la modul propriu - fini, cuscri, frati, surori si tot asa. Ori acest lucru intr-o tara civilizata nu este posibil. Exista niste criterii de incompatibilitate la care ar trebui sa aderam si noi.

Realizator: Presedintele vorbeste in discursul sau despre existenta unor "coalitii transpartinice impotriva reformei".

Catalin Avramescu: Cu siguranta, avem de-a face cu o adevarata dualitate a vietii publice. Pe de o parte ni se spun tot felul de lucruri - ca se face reforma, ca se doreste trecerea la votul uninominal, ca se lupta impotriva coruptiei - iar realitatea pe care o constatam cu totii, fiecare, pe strada, in institutiile unde lucram, realitatea este cu totul alta. Presedintele pare decis sa puna capat acestei situatii de dualitate, sa intram intr-un regim al adevarului, al normalitatii. Si cum putem face asta? Printre altele, dand un mare semnal de vointa politica.

Realizator: Discursul de astazi al presedintelui vine pe fondul unor tensiuni vizibile intre cele doua institutii. Ma refer aici la procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu initiata de PSD, la formarea acelei comisii de ancheta privind acuzatiile care i se aduc presedintelui. Credeti ca discursul de astazi are darul de a linisti sau, dimpotriva, de a agita spiritele.

Catalin Avramescu: Dimpotriva, spiritele vor fi agitate si vor fi agitate si mai mult, pentru ca ceea ce avem acum nu este pur si simplu un conflict de moment intre presedinte si parlament, cum au fost atatea altele - chiar si scandalul biletelor, sa spunem, a fost totusi un conflict de moment. Peste foarte multe, ati observat, s-a asternut tacerea. Acuma avem de-a face cu un conflict absolut fundamental, un conflict care vizeaza natura parlamentului, forma sa de alegere, tipul sau de functionare. La urma urmei, ce vizeaza? Genul de om care este indrituit sa intre pe portile parlamentului si ma indoiesc ca parlamentarii vor ceda fara o lupta.

Sursa: Rador