Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

''Cathedral Plaza'' este o constructie ilegala

''Cathedral Plaza'' este o constructie ilegala

Senatul va lua astazi act de concluziile raportului Comisiei de Ancheta pentru investigarea conditiilor de legalitate si oportunitate privind ridicarea constructiei "Cathedral Plaza", asa cum ne-a spus Verginia Verdinas, senator PRM si membru al Comisiei de ancheta. Senatorii vor decide soarta catedralei "Sfantul Iosif", dupa ce au infiintat o comisie speciala care sa ancheteze amplasarea unui imobil langa zidul Catedralei Romano-Catolice. Verginia Verdinas ne-a declarat ca Senatul poate sa aprobe concluziile raportului care este alcatuit din "probe, marturii, acte si documente si care arata ca nu au fost respectate conditiile de legalitate si cele de oportunitate privind constructia care are in apropierea ei un monument istoric".

Domnia sa ne-a spus ca, prin construirea cladirii de birouri langa Catedrala Romano-Catolica "Sfantul Iosif" este afectata atat cladirea Catedralei, cat si semnificatia acestei constructii. "In privinta legalitatii, a fost incalcat regimul autorizatiilor de construire, fapt constatat si de inginerul Necula care este autorul primului proiect al cladirii, proiect pe care l-a abandonat dupa ce a constatat nereguli in privinta disciplinei si sigurantei de construire", ne-a spus Verginia Verdinas.

Pe baza proiectului imobiliar din apropierea Catedralei au fost elaborate mai multe rapoarte de expertiza, atat de la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, cat si de la decanatul Facultatii de Arhitectura sau din partea societatii civile, toate mentionand incalcarea sigurantei in constructie, aminteste doamna Verdinas. Senatorul PRM spune ca "si SRI a dat un aviz pentru aceasta constructie pe care si l-a retras". Autorizatia de constructie este "o jignire pentru orice inteligenta umana", considera Verginia Verdinas, care a afirmat ca a inclus in raport caracteristica de utilitate publica a Catedralei, nu numai cea de monument istoric care exista pana acum.

Institutia care ar putea sa ofere cel mai important suport stoparii constructiei din apropierea Catedralei este Ministerul Culturii si Cultelor care, paradoxal, "si-a pastrat avizul pozitiv pentru demararea lucrarilor de ridicare a imobilului", ne-a spus Verginia Verdinas. Cu toate astea, senatorul PRM a mentionat ca reprezentantii ministerului "au fost deschisi sa faca o deplasare la fata locului pentru a analiza consecintele ridicarii constructiei din apropiere, desi aceste consecinte au aparut deja si pot fi constatate crapaturile in peretii Catedralei".

Catalin Balan

Bursa

CRESTE INGRIJORAREA PENTRU CATEDRALA SF. IOSIF

Episcop roman la Papa

Papa Benedict al XVI-lea a avut o intrevedere cu Episcopul auxiliar de Bucuresti Cornel Damian, la Vatican, la sfarsitul lunii trecute (25 octombrie). Este de presupus ca au discutat despre constructia care se inalta amenintator langa Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti, constructie ale carei lucrari nu s-au oprit, in pofida oricaror asigurari date de primarul Adriean Videanu, in pofida masurilor de stopare cerute de presedintele Traian Basescu, in pofida manifestatiilor de protest, in pofida scandalului din presa romaneasca si in pofida ingrijorarii exprimate de insusi Papa Benedict. Este de presupus ca, in urma intrevederii cu Episcopul roman, ingrijorarea Papei a crescut.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1042 ori