Cat de grava este situatia din Romania?

Joi, 12 Martie 2009, ora 09:36
1151 citiri
Cat de grava este situatia din Romania?

Dupa discursul rostit de presedintele Romaniei Traian Basescu, luni, in fata Parlamentului, nu mai exista niciun dubiu cu privire la gravitatea situatiei economice.

Dupa mai multi ani de avant economic robust, cu rate de crestere ale PIB-ului de peste sapte procente, investitii straine directe masive si exporturi relativ bine dezvoltate, economia Romaniei este amenintata acum de o aterizare dura, scrie cotidianul german Tagesspiegel.

Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, se asteapta in primul trimestru al anului 2009 la o crestere de doar unu la suta. In ultima vreme, criza financiara internationala a redus masiv cererea pe cele mai importante piete externe ale Romaniei.

Germania, Franta si Italia au provocat probleme mari industriei romanesti de automobile si furnizorilor
. Lunile trecute, 120.000 de romani si-au pierdut locul de munca, iar rata somajului ar putea creste anul acesta de la 5,3 la 7 procente.

Din cauza eliminarii investitiilor straine directe, a incasarilor mai mici la buget si a cheltuielilor sociale in crestere in conditiile somajului mai ridicat, Romaniei ii lipsesc banii pentru programe economice conjuncturale dupa modelul occidental, considera publicatia germana.

Cotidianul il citeaza pe Ariel Emirian, de la banca Societe Generale, care spune ca o prabusire economica a tarii este improbabila. "Nu cred intr-un crah financiar al Romaniei, nu este aceeasi situatie ca in Ungaria", declara acesta.

De asemenea, Tagesspiegel mai scrie ca potrivit Financial Times Romania ar putea beneficia de un imprumut extern de 20 de miliarde de euro, ce ar putea reprezenta un colac de salvare.

Insa, exista o doza de scepticism in coalitia de guvernare in ceea ce priveste acest imprumut, Partidul Social Democrat temandu-se de conditiile FMI, mai scriu germanii de la Tagesspiegel.

Dpa Ungaria si Letonia, Romania este cea de-a treia tara membra a Uniunii Europene care este nevoita sa ceara ajutorul UE si al FMI. Faptul ca aceste institutii nu acorda credite fara anumite conditii venite de la Bruxelles sau Washington (sediul FMI) a fost deja simtit pe pielea lor de guvernele de la Budapesta si Riga.

Astfel, solicitarea centrala la adresa celor doua tari afectate de criza este aceea de reducere a cheltuielilor bugetare. In Letonia, unde guvernul s-a destramat in urma crizei economice, s-au inmultit vocile care cer o renegociere a conditiilor de creditare.

Comisarul pentru economie al UE, Joaquin Almunia, a spus insa clar ca si noul guvern leton al premierului desemnat Valdis Dombrovskis va trebui sa respecte conditiile dure impuse de Bruxelles.

Totodata, Comisia UE asteapta de la acele tari membre ale UE a caror economie are conexiuni stranse cu Romania sa sara si ele in ajutor cu credite. In cazul Letoniei de exemplu, au sosit credite din Suedia si Estonia.

Nu se stie inca daca Romania va ramane ultima tara care are nevoie de ajutor din fondul UE, pentru ca atat comisarul Almunia cat si ministrul german de Finantte, Peer Steinbrueck, se arata convinsi ca fondul, care totalizeaza 25 de miliarde de euro, nu va trebui sa fie majorat din nou.

In orice caz, la nevoie ar putea fi pusi la dispozitie mai multi bani, spune Almunia. Un astfel de caz nu poate fi acum exclus de nimeni, mai ales ca ministrul britanic de Finante Alistair Darling cita estimari conform carora tarile central si est-europene vor trebui anul acesta sa umple o gaura financiara de circa 100 de miliarde de dolari.

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#baescu, #imprumut, #investitii, #romania, #situatie, #somaj, #ue , #stiri Traian Basescu