Bulgaria amana adoptarea euro

Luni, 25 Iulie 2011, ora 16:47
1267 citiri
Bulgaria amana adoptarea euro

Bulgaria amana planurile de adoptare a euro pana la rezolvarea problemelor din regiune, a declarat ministrul de Finante, Simeon Djankov, transmite Mediafax.

"Asteptam sa vedem cum vor fi rezolvate problemele din zona euro. Vrem sa vedem cum evolueaza situatia inainte de a decide cand sa intram.

In prezent, problema (adoptarii euro - n.r.) nu este un subiect de discutie", a spus Djankov intr-un interviu la Londra.

Bulgaria ar putea decide in acest an cand sa relanseze eforturile de adoptare a euro, inclusiv cele privind intrarea in mecanismul european al ratelor de schimb (ERM), dupa ce Parlamentul a aprobat un plan de includere in Constitutie a unor limite privind cheltuielile si deficitul bugetar, a aratat ministrul.

Randamentul obligatiunilor in dolari ale Bulgariei cu maturitate in 2015 a scazut luni pentru a patra sedinta consecutiv, cu 0,01 puncte procentuale, la 3,27%, cel mai redus nivel din 11 iulie.

Randamentul obligatiunilor denominate in euro, cu maturitate in 2013, s-a mentinut la 3,09%.

Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, a redus cheltuielile si a imbunatatit colectarea impozitelor pentru a reduce deficitul bugetar, pentru care are o tinta de 2,5% in acest an si de 0,5% in 2014.

Romania are ca tinta pentru adoptarea euro anul 2015.

Presedintele Traian Basescu a declarat insa in iunie, pentru Financial Times, ca desi Romania poate indeplini criteriile fiscale pentru intrarea in zona euro, va analiza cu atentie daca este potrivit sa faca acest lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bulgaria euro, #bulgaria adoptare euro, #euro , #stiri Traian Basescu