Borat: lectie de marketing pentru o tara care duce lipsa de notorietate

Joi, 16 Noiembrie 2006, ora 07:51
1138 citiri

Un film despre care vorbeste toata lumea si a provocat deja probleme in Statele Unite provoaca rasul pe seama Kazahstanului, in timp ce acesta incerca sa isi promoveze imaginea in Occident. Dar provoaca manie si in Romania unde au fost turnate primele scene.Un film si totul se prabuseste! Ne amintim de pierderile pe care le-a provocat "Midnight Express" al lui Alan Parker in anii 1980 turismului turc. In proportii mult mai putin dramatice, azi este randul Kazahstanului, o tara care poseda respectiv 3,3 si 2% din rezervele mondiale dovedite de petrol si de gaz natural, sa fie maltratata de o opera cinematografica.

Condusa cu mana de fier de presedintele sau Nursultan Nazarbaev, cea mai prospera din republicile Asiei Centrale ex-sovietice (9% crestere economica in 2005 si previzibil la fel in 2006), este in prezent obiectul ridiculizarii mondiale dupa iesirea pe ecrane a filmului "Borat, lectii culturale despre America pentru profitul glorioasei natiuni Kazahstan" de Larry Charles cu imprevizibilul Sacha Baron Cohen.

Se stie ca periplul falsului jurnalist kazah in Statele Unite a provocat mania regimului lui Nazarbaev care, la un moment dat, a vrut sa il dea in judecata pe actor. Este de inteles ca faptul de a prezenta o natiune drept incestuoasa, adapandu-se cu urina de cal fermentata, poate sa te faca sa iti pierzi cumpatul.. Dar nu este vorba numai de acest lucru.

De cel putin trei ani, cititorii presei economice, mai ales cea anglo-saxona, s-au obisnuit sa vada mai multe pagini publicitare elogiind reusita economica a Kazahstanului si atractivitatea sa pentru investitorii straini. "Kazahstanul nu este pur si simplu centrul spatial de la Baikonur", afirma una din aceste campanii.

Aceste eforturi financiare - un buget de cel putin cincizeci de milioane de dolari a fost consacrat pentru a "vinde" Kazahstanul in strainatate - nu au dat cu adevarat roade.

Inconjurata de clestele rus si chinez care ii cuprind teritoriul si sunt cu ochii pe bogatiile sale subterane, republicii lui Nazarbaev ii este greu sa se faca cunoscuta in Occident.

Cine stie de exemplu ca soldatii kazahi - foarte putini in realitate - sunt prezenti in Irak? Cine stie de asemenea ca Astana, capitala tarii, a reusit sa il convinga pe James Wolfensohn, fostul presedinte al Bancii Mondiale, sa isi aduca expertiza pentru a face din Almaty, capitala economica a tarii, principalul centru financiar regional? Pana atunci, Kazahstanul facea eforturi sa faca parte din clubul inchis si recunoscut al tarilor in ascensiune mediatizate si sa faca astfel ca BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) sa devina BRICK.

Si veni filmul lui Sacha Baron Cohen. Publicitate negativa? Nu neaparat... De acum, si dincolo de rasetele superficiale si de prost gust, se stie unde se afla aceasta tara. Borat ar putea chiar sa ii ofere un renume pe care nici o campanie de promovare nu ar fi putut sa il obtina. "Acest film va avea un efect dezastruos", afirma totusi pentru The Economist Wally Ollins, unul din consultantii insarcinati cu imaginea Kazahstanului. Greu de crezut. Cu putina inteligenta si cu tehnica de marketing, responsabilii kazahi au de acum un prilej de aur sa profite de film si sa atraga investitorii occidentali. V-a placut Borat? Veniti la noi, veti fi uimiti...

Dar filmul lui Cohen nu atrage privirile numai asupra Kazahstanului. Toti cei care au vazut sau vor vedea filmul vor fi probabil uimiti sa afle ca primele imagini menite sa se desfasoare intr-un sat mizerabil din Kazahstan au fost turnate in realitate in ...Romania, tara care va adera in ianuarie la Uniunea Europeana.

Intotdeauna dornici de reportaje anexe, numerosi jurnalisti s-au dus in graba la Glod, un sat de tigani care tine de localitatea Moroieni. Iar acolo, reporterii au descoperit sordida realitate a saraciei lucii a unei Romanii rurale cu sate fara apa curenta unde lumea se incalzeste inca cu lemne si unde tinerii, in lipsa de instruire, sunt someri.

Sunt departe de cifrele macroeconomice care lauda miracolul romanesc: 7% crestere in 2006 (5% in medie in cursul ultimilor cinci ani) si un salt al investitiilor directe straine la 7 miliarde de dolari (5,4 miliarde in 2005). Suntem departe de "surpriza agreabila pentru Europa" promisa de presedintele roman Traian Basescu celor care se tem de efectele intrarii acestei tari in UE.

Incursiunea lui Borat in Romania a scos in evidenta legile dure ale mondializarii. Cateva sute de euro pentru figuranti, un calculator si un fotocopiator pentru scoala si niste ciment: turnarea in fosta tara a lui Ceausescu nu s-a dovedit ruinatoare pentru producatorii filmului, dar a fost suficient pentru a declansa polemica. Primarul din Moroieni a avut o exprimare dubioasa fata de administratii sai tigani "capabili sa isi ucida parintii pentru bani".

In ceea ce priveste televiziunea romana, ea a denuntat satenii "gata sa se vanda" pentru cativa euro. Un defect care ar putea fi crezut national judecand recentul clasament al Romaniei in raportul asupra coruptiei intocmit de Transparency International. Ea figureaza acolo po locul 84, ceea ce confirma una din criticile majore la adresa Romaniei, mai exact nivelul endemic al coruptiei de acolo. In cele din urma, daca ne uitam bine, Kazahstanul nu este probabil principala victima a filmului lui Sacha Baron Cohen. Chiar asa, cum se spune Jagjemash, formula fetis a lui Borat, in romana?

Traducerea: Ana Harth

Rador

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...