Basescu vrea magistrati mai responsabilii

Joi, 02 Iunie 2011, ora 09:07
911 citiri
Basescu vrea magistrati mai responsabilii

Presedintele Traian Basescu a argumentat miercuri ca este necesara introducerea in Constitutie a unei mentiuni legate de reglementarea prin lege organica a raspunderii judecatorilor si procurorilor, intrucat si magistratii ar trebui sa fie responsabili in cazuri de incompetenta.

Presedintele s-a referit la articolul 124 al Constitutiei, la care proiectul de revizuire prevede ca judecatorii sunt independenti si se adauga, fata de prezent, ca se supun numai Constitutiei, deciziilor Curtii Constitutionale, nu doar legii. In plus, proiectul presedintiei prevede ca raspunderea judecatorilor si procurorilor se reglementeaza prin lege organica.

"Reglementarea raspunderii judecatorilor si procurorilor trebuie sa se faca, spune completarea de la articolul 124, printr-o lege organica si trebuie instituirea expresa a obligatiei judecatorilor de a se supune Constitutiei si deciziilor Curtii Constitutionale.

Sunt lucruri care au aparut in practica, in momentul de fata judecatorii nu pot fi trasi la raspundere decat pentru neglijenta in hotararile pe care le-au luat.

Ori, neglijenta este foarte greu de dovedit, iar atunci cand te joci cu soarta oamenilor, cand deciziile tale implica soarta oamenilor, soarta unor categorii, chiar soarta unei tari de multe ori, nu poti sa nu raspunzi", a argumentat presedintele, ulterior rectificand ca, pana acum, Constitutia "ii facea responsabili pe magistrati pentru neglijenta si rea-credinta".

"Constitutia intareste independenta justitiei, propunerea pe care o fac - si veti vedea cum - in acelasi timp da si raspundere. 

De asemenea, faptul ca unele hotarari ale Curtii Constitutionale sunt neluate in consideratie de diverse instante, face sa generam haos.

O lege care este declarata constitutionala de Curtea Constitutionala nu poate sa mai fie pusa sub semnul intrebarii de o instanta, stiu eu, de oriunde din tara asta. 

Or, in momentul de fata, aceste lucruri se petrec si atat raspunderea magistratilor pentru soarta celor pe care ii judeca, cat si pentru incalcarea Constitutiei si a hotararilor Curtii Constitutionale trebuie sa fie precizate in Constitutie", a continuat presedintele.

#basescu, #magistrati, #basescu constitutie, #responsabilizare magistrati constitutie , #stiri Traian Basescu