Basescu vrea izolarea blocurilor pe bani europeni

Joi, 19 Mai 2011, ora 15:43
1991 citiri
Basescu vrea izolarea blocurilor pe bani europeni

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca Guvernul are blocate in instanta fonduri europene de un miliard de euro, iar aceste contracte trebuie anulate si banii recuperati pentru a fi reorientati catre alte programe, precum unul de izolare termica a blocurilor, anunta NewsIn.

"Tot vorbim de noi surse de energie, mai ieftina, mai ecologica, dar cea mai ieftina energie e cea pe care nu o consumi. Noi cu blocurile incalzim atmosfera, stiti foarte bine. Iarna avem ambitia ca toate orasele noastre sa incalzeasca atmosfera datorita lipsei de izolatie termica a blocurilor", a spus Basescu amuzat.

Ca solutie, el a propus un program pentru anveloparea blocurilor si izolarea termica a lor, unde cetateanul sa suporte doar o parte a costurilor, in jur de 20-30%.

"Cred ca ar fi unul din cele mai utile programe si pentru reducerea poluarii, (...) dar si pentru reducerea costurilor incalzirii, iar procesul de reducere a subentiilor poate fi insotit de un asemenea program", a explicat seful statului.

Pentru restul de bani, potrivit lui Basescu, se pot folosi fondurile europene blocate in instanta prin diverse contracte care au fost contestate.

"Avem circa 1 miliard de euro proiecte blocate in instante. Aici Guvernul va trebui sa ia foarte rapid o decizie, sa anuleze aceste proiecte, pentru ca prelungirea unei solutii in instanta nu face decat sa duca la pierderea banilor. Banii trebuie retrasi, anulate proiectele si atunci nu mai exista subiect de disputa in instanta", a sugerat Basescu, propunand redirijarea banulor, cu acceptul Comisiei Europene, catre astfel de proiecte viabile precum anveloparea blocurilor.

"Ma uitam la facturile de la apartamentele care s-au anvelopat in anii trecuti, sunt reduse cu 35-50%. Aici sunt banii de subventii", a conchis seful statului.

#traian basescu, #reabilitare blocuri, #fonduri europene, #izolare termica, #bloc , #stiri Traian Basescu