Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu vrea cota unica de impozitare pentru toate veniturile

Basescu vrea cota unica de impozitare pentru toate veniturile

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la radioul public, ca deficitul fondului de pensii va fi, anul viitor, de 3,6 miliarde de euro, solutii pentru acoperirea acestuia fiind noi imprumuturi, dar si aplicarea cotei unice de impozitare oricarui venit din Romania, inclusiv asupra pensiilor, potrivit NewsIn.

"Un raspuns pe care acest Guvern nu l-a dat este legat de deficitul fondului de pensii, care la anul va fi de 3,6 miliarde", a spus seful statului in cadrul unui interviu acordat postului public de radio. Intrebat care este solutia pentru acoperirea acestui deficit, seful statului a replicat: "imprumutul".

"Eu stiu ca este impopular sa afirm aceste lucruri, stiu ca afirmand aceste lucruri dau apa la moara atacurilor uneori murdare ale trusturilor lui Nus - Vantu adica si Felix- adica Voiculescu, dar romanii trebuie sa stie aceasta realitate.

Deficitul fondului de pensii pentru anul viitor este 3,6 miliarde de euro, ceea ce inseamna valoarea reactorului nuclear de la Cernavoda numarul III si numarul IV la un loc. Nu vreau sa masuram in kilometri de autostrada", a explicat Basescu.

El a aratat ca o solutie pentru reducerea acestui deficit este aplicarea cotei unice de impozitare oricarui venit din Romania.

"Eu si public presez pe acest lucru, si in discutiile pe care le am cu Guvernul dar eu nu sunt Guvern, nu sunt nici Parlament.

Aici e o chestiune de resposabilitate pentru tara si sa ai forta sa sacrifici voturi. Una dintre solutiile corecte este impozitarea oricarui tip de venit, introducerea cotei unice pentru orice tip de venit indiferent ca e pensie mica, mare, ca e venit din acivitati culturale, ca e venit din drepturi de autor, din orice.

Orice traitor intr-o tara este dator un impozit", a explicat presedintele.

"Dar nu depinde de presedinte, daca ar depinde de mine as fi facut-o demult", a adaugat el. "Spre exemplu la fondul de pensii nu ar rezolva problema dar in loc sa fie un deficit de 3,6 miliarde ar putea fi redus cu 1,2-1,3 miliarde, deci am imprumuta mai putin si am putea duce niste bani catre economie", a aratat el.

De asemenea, Basescu a apreciat ca o generalizare a impozitarii veniturilor in Romania ar crea premisele unei cresteri de 4-5% pentru anul viitor, in loc de 1-2%, dar si a consolidarii monedei nationale. Basescu a explicat ca deficitul urias al fondului de pensii blocheaza, altfel, si pentru anul viitor, dezvoltarea economica.

Cu toate acestea, seful statului a aratat ca Romania va trebui sa imprumute bani si la anul, chiar si aplicand solutia impozitarii tuturor veniturilor.

"Vom continua sa imprumutam pentru a ne acoperi deficitele. Nu spun ca toate pot fi eradicate prin masuri imediate, dar trebuie sa cream o tendinta de reducere acestor deficite pentru ca ele ne apasa pe dezvoltare, practic elimina posibilitatea de a dezvolta tara.

O sa va dau si argumentul, anul acesta deficitul acceptat a fost 6,8% din PIB, anul viitor este doar 4,4%.

Din acest 4,4% care inseamna circa 5,2 miliarde de euro, 3,6 miliarde este doar la fondul de pensii, nu mai vorbim, ca avem deficite si pe toate celelalte fonduri sociale. Si acelea trebuie acoperite tot de imprumuturi", a spus presedintele.

De asemenea, presedintele a sugerat ca trebuie marite si impozitele pentru pamant pentru ca acesta sa nu mai fie lasat nelucrat, iar propietarii sa incaseze si subventie pentru acestea. "Trebuie sa stimulam lucrarea pamantului prin parghii de impozitare", a explicat Basescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1515 ori
Citeste mai multe desprebasescu cota impozitare unica venituri