Basescu: Vom investi 1 mld euro in infrastructura

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 09:58
1376 citiri
Basescu: Vom investi 1 mld euro in infrastructura

Circa un miliard de euro, bani ce vor fi luati de la bancile comerciale la jumatatea lunii iulie, vor fi investiti in proiecte de infrastructura, a declarat, marti, presedintele Traian Basescu la intalnirea dintre Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu si reprezentantii firmelor de constructii.

"Vor fi banii care urmeaza sa soseasca de la UE, 1,5 miliarde euro, pe care trebuie sa-i dirijam catre investitii, dar va fi si circa un miliard de euro care va fi luat de la bancile comerciale. Banii de la bancile comerciale vor merge cu prioritate catre investitii in infrastructura si acesti bani vor fi disponibili aproximativ la mijlocul lunii iulie. Marea cheie a acestor aranjamente financiare este corectitudinea fiecaruia. Pe de o parte, a Ministerului de Finante si a Ministerului Transporturilor in raporturile cu constructorii; pe de alta parte, raportul corect dintre constructori si bugetul de stat", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a adaugat ca a purtat discutii cu toate institutiile implicate, astfel incat din iulie sa se faca alocarile corespunzatoare atingerii obiectivului de a misca lucrarile in infrastructura.

"Stiu ca acest lucru este dependent in primul rand de plata datoriilor statului catre dumneavoastra. Multi aveti TVA-ul neincasat inca. Aici se va merge ori pe compensare, ori, acolo unde nu se poate face compensarea, pe plata datoriei Ministerului de Finante catre dumneavoastra", a spus Basescu.

Potrivit sefului statului, imprumutul realizat de Ministerul de Finante se va face "in conditii foarte bune" si va fi un imprumut pe circa doi ani si " nu imprumuturi cum se fac acum, pe doua saptamani, pe o saptamana".

Basescu a precizat ca miza la nivelul tarii este ca acesti bani sa nu ramana in exces, deoarece bancile comerciale ii trimit la bancile mama si atunci Ministerul de Finante isi propune sa-i absoarba.

Banii vor fi absorbiti cu dobanzi sub 5%, adica in conditii mai bune decat daca s-ar realiza de pe o piata internationala.

Presedintele a adaugat ca, incepand cu trimestrul trei, guvernul va dispune de bani pentru a-si atinge obiectivul de a avea circa noua miliarde de euro in investitii.

Cea mai mare parte din acesti bani se va indrepta spre plata datoriilor catre constructori, dar si spre lansarea de lucrari noi si accelerarea lucrarilor in curs de executie.

 

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#basescu, #constructori, #datorii, #infrastructura, #investitii , #stiri Traian Basescu