Basescu sustine ca UE trebui sa discute despre aprovizionarea cu titei

Joi, 03 Martie 2011, ora 15:00
1240 citiri
Basescu sustine ca UE trebui sa discute despre aprovizionarea cu titei

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca, din pacate, la nivelul UE nu se discuta o politica europeana de aprovizionare cu titei si de transport, aceasta fiind o componenta a securitatii energetice pe care Uniunea va trebui sa o ia in discutie rapid, anunta NewsIn.

"Este unul din obiectivele majore ale politicii europene, o politica energetica unitara. Cand ma refer la o politica energetica unitara, ma refer la cateva lucruri esentiale si anume interconectarea sistemelor energetice, interconectarea infrastructurilor de transport gaze.

Deocamdata acestea sunt cele doua mari prioriati, (...) dar esenta unei politici unitare este legata si de crearea alternativelor de aprovizionare a Europei, in mod deosebit cu gaze", a spus seful statului, dupa o intrevedere cu omologul sau leton, Valdis Zatlers.

Traian Basescu a afirmat ca, din pacate, in acest moment Uniunea Europeana nu se discuta o politica europeana a sistemelor de aprovizionare cu titei si de transport a titeiului pe teritoriul UE, dar si-a exprimat convingerea ca "destul de repede" va trebui adaugata si aceasta a treia componenta la un sistem energetic sigur pentru spatiul european.

La randul sau, presedintele Letoniei, Valdis Zatlers, a subliniat necesitatea unei politici energetice sigure, vorbind despre tehnologii eficiente care sa reduca cererea si sa ajute la coborarea pretului energiei.

"Daca oferim variante multiple in privinta aprovizionarii inseamna si sa diversificam rutele de aprovizionare, iar preturile ar putea cobori.

De asta avem nevoie, precum si de o intelegere clara a faptului ca toate regiunile Europei sunt conectate.

Nu ar trebui sa avem o politica energetica pentru regiunea baltica sau a Europei Centrale, ci avem nevoie de o politica energetica pentru intreaga Europa si aceasta este sarcina pentru care va trebui sa lucram impreuna din greu, pentru viitor, deoarece scopurile sunt foarte clare: energie sigura si ieftina", a aratat presedintele leton.

#basescu, #ue, #aprovizionare, #petrol, #titei , #stiri Traian Basescu